Nikolić: Izbori najverovatnije u martu

Izvor: RTS, 29.Avg.2009, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Izbori najverovatnije u martu

Vlada Srbije je u teškoj ekonomskoj situaciji što će izazvati vanredne parlamentarne izbore i dovesti zemlju do usijanja, ocenio predsednik SNS-a Tomislav Nikolić. Vreme je da politički podelimo Srbiju na dva bloka, istakao Nikolić.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da se Vlada Srbije ne snalazi u teškoj ekonomskoj situaciji i da će to izazvati vanredne parlamentarne izbore najverovatnije u martu sledeće godine.

"Ubeđen sam da će >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << teška situacija da se zakuva od septembra i da će nesnalaženje Vlade Srbije izazvati vanredne parlamentarne izbore. Vlada će dovesti zemlju do usijanja", rekao je Nikolić u intervjuu agenciji Beta.

Nikolić je ocenio da se vlast otuđila od građana koji žive sve teže i da bi bilo bolje da što pre sprovedu vanredne izbore "pre nego što dođe do nekog ozbiljnijeg poremećaja bezbednosti na ulicama".

Prema njegovim rečima, građanima sa penzijama od 14.000 dinara ili platama od 20.000 lako može da padne na pamet da organizuju velike proteste na ulicama, "jer je pitanje šta će da rade kada treba da plate račune, da obezbede hranu, ogrev, odeću i spreme decu za školu".

"Pobednika na narednim izborima čeka ogromna odgovornost, a SNS je spreman da je preuzme i da pokažemo da smo bolji od drugih, da razmišljamo drugačije i o svakom građaninu pojedinačno", rekao je Nikolić i dodao da bi formirao vladu koja će da krene napred, koja će povlačiti nepopularne poteze i čiji osnovni cilj neće biti da ostane na vlasti.

"Mi ne možemo bez izbora jer ova vlada neće moći da izgura mandat do kraja i to bi značilo da ćemo već u martu imati prevremene izbore", ocenio je Nikolić.

Srbija na dva bloka

Predsednik SNS-a ističe da od predsednika Srbije i Demokratske stranke Borisa Tadića zavisi da li će na sledećim izborima biti uklonjen problem malih političkih stranaka koje vode državu i koje ucenama sprečavaju normalno funkcionisanje.

"Vreme je da na narednim izborima politički podelimo Srbiju na dva bloka, kao što je slučaj u svim modernim demokratijama i da se smenjujemo na vlasti. SNS i DS treba da vode ta dva bloka oko koga bi se kasnije u parlamentu okupljale manje stranke koje pređu cenzus", rekao je Nikolić.

Predsednik SNS-a navodi da je važno da Tadić ne dozvoli da na njegovoj izbornoj listi u parlament uđu male stranke kojima će nakon toga morati da deli ministarska mesta, jer "nema političkog života sa ucenama i uslovljavanjima".

Nikolić je dodao i da će SNS samostalno izaći na naredne izbore, kao i da će o eventualnim savezima razgovarati posle ulaska u parlament.

Komentarišući savez sa narodnjačkom koalicijom koju predvodi Vojislav Koštunica, Nikolić je rekao da jeste za saradnju, ali da ne vidi na kojim procenama bi raspodelili mandate pre izbora.

SNS spremna da sarađuje 

"SNS može da sarađuje sa svim strankama posle izbora, ali naš uslov je da pređu cenzus. Mi u tome nećemo nikome da pomažemo. Svako će morati da se izbori sam, pa ćemo posle lako da se dogovaramo", rekao je Nikolić i istakao da je spreman da sarađuje sa svim strankama, uključujući i DS, a da je ubeđen i da bi sve druge stranke želele saradnju sa naprednjacima.

"Izuzetak bi samo moglo da bude ekstremno reagovanje G 17 plus i Liberalno demokratske partije", rekao je Nikolić.

Upravo mogućnost saradnje sa svim strakama Nikolić je naveo kao osnovnu razliku sa SRS-om, rekavši da je SNS danas "moderna evropska stranka koja je pojedinačno najjača u Srbiji".

"Mi smo snaga koja može da pomiri i Rusiju i Evropsku uniju i koja hoće da sarađuje sa svim zemljama u svetu, pa i sa Hrvatskom ukoliko pre toga reši priblem Srba koji tamo žive i koji su izbegli, i Albanije ukoliko prestane da finansira i na druge načine pomaže nezavisnost Kosova i Metohije", istakao je predsednik SNS-a.

"Preuzeli smo kompletnu desnicu u Srbiji, ali ne zaboravljamo borbu za socijalnu pravdu, borbu protiv kriminala i korupcije i za bolji život svakog pojedinca", rekao je Nikolić i naveo da se za SNS više ne može reći da je ekstremna desnica, već umereno desne orijentacije.

SNS će, kako je naveo, svoje mesto tražiti u grupi evropskih narodnjačkih partija, a već postoje pozivi za prijem u tu grupu stranaka.

Nikolić je rekao da je vreme pokazalo da je bio prinuđen da formira svoju stranku, jer je bio isključen iz SRS u kojoj više nije bilo moguće raditi.

Naprednjaci "pobeđuju" 

"Žao mi je samo što je stranka SRS upropašćena i potpuno uništena", rekao je Nikolić i istakao da je nemoguće da se odnos snaga dve stranke promeni u korist radikala u slučaju povratka Vojslava Šešelja u Srbiju.

Mi se i sada politički ogledamo i naprednjaci pobeđuju, rekao je Nikolić i dodao da bi voleo da se Šešelj vrati i da njih dvojica odmere političke snage na izborima.

Nikolić je najavio da u septembru, nakon nedavne posete Briselu, planira put u Rusku Federaciju gde će preneti svoje stavove u saradnji sa Moskvom i EU i zatražiti odgovore o planovima u spoljnoj politici i da li ima novih dešavanja vezanih za KiM.

"Želim da znam šta nas čeka posle izbora i kakva je podrška Ruske Federacije Srbiji. Želim da razgovaram sa čelnicima Ministarstva spoljnih poslova Rusije i da ih ubedim da nećemo da činimo ništa protiv što bi moglo da pogorša saradnju dve zemlje", istakao je Nikolić.

Predsednik SNS-a je rekao i da bi bilo dobro da Skupština Srbije ponovo održi sednicu posvećenu KiM i da svetu pošalje poruku da je Srbija jedinstvena i da je protiv nezavisnosti Kosova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.