Netanjahuu se drma tlo pod nogama? Ankete pokazuju...

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 16:45

Netanjahuu se "drma tlo pod nogama"? Ankete pokazuju...

Izraelski list Mariv sproveo je anketu koja pokazuje da bi opozicija partijom Benija Ganca, mogla da obezbedi 76 od 120 mesta u parlamentu.

Anketa daje bloku okupljenom oko premijera Benjamina Netanjahua samo 44 predstavnika.

Najznačajnija promena u poređenju sa prethodnim anketama je to što Partija verskog cionizma krajnje desničarskog ministra finansija Bezalela Smotriča ne prelazi izborni cenzus od 3,25 odsto neophodan za ulazak u parlament.

Na prošlim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima, Smotrič, koji se kandidovao na zajedničkoj listi sa partijom Otzma Iehudit ultranacionaliste Itamara Ben Gvira, osvojio je 14 mesta.

Aktuelne ankete se sprovode odvojeno. Ben Gvir je osvojio 10 mesta.

Stranka Ješ Atid opozicionog lidera Jaira Lapida osvojila je 12 mandata, Israel Bejtenu deset, a ultraortodoksna partija Shas Arije Derija osvojila je devet mesta. Ultraortodoksna partija Ujedinjena Tora ostala je na sedam mesta, arapske liste Raam i Hadaš-Taal dobile su pet, a levičarska stranka Merec, koja trenutno nije u parlamentu, četiri.

Cenzus ne bi prešli Smotrič sa 2,9 odsto glasova, arapska partija Balad sa 1,4 odsto i laburisti sa 1 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.