Nemačka: Rumun izabran za gradonačelnika

Izvor: B92, 16.Jun.2019, 22:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Rumun izabran za gradonačelnika

Na danas održanim izborima za gradonačelnika Gerlica u istočnoj Nemačkoj, najviše glasova - 55,1 odsto, osvojio je Oktavijan Ursu, poreklom iz Rumunije.

Ursu (51), muzičar i član Hrišćansko demokratske unije Angele Merkel, pobedio je kandidata Alternative za Nemačku Sebastijana Vipela (36), koji je osvojio 44,9 odsto glasova, prenosi AP.

Ursu je došao u Nemačku 1990. godine iz Rumunije, a u kampanji za gradonačelnika pomogli su mu glumci, reditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i drugi koji su snimali filmove o Gerlicu, a koji su javno pozivali da se ne glasa za kandidata AfD.

"Nemojte podleći mržnji i neprijateljstvu, neskladu i isključenosti", navodi se u pismu koje su potpisale brojne javne ličnosti.

AfD je osudila pismo, nazvavši ga "nepoželjnim savetom".

Grad Gerlic nalazi se blizu nemačko-poljske granice, a poslednjih godina privukao je brojne turiste, ali i holivudske reditelje.

U njemu su snimljeni filmovi "Veliki hotel Budimpešta" 2014, "Prokletnici" Kventina Tarantina, "Čitač" Stivena Doldrija i mnogi drugi.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RUMUN RAZBIO NEMCA USRED NEMAČKE: Oktavijan Ursu pobedio na izborima i postao gradonačelnik Gerlica! (VIDEO)

Izvor: Kurir, 17.Jun.2019, 09:01

Na izborima za gradonačelnika Gerlica, grada na istoku Nemačke, najviše glasova - 55,1 odsto - osvojio je u Oktavijan Ursu, poreklom iz Rumunije.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.