Izvor: Beta, 13.Jan.2020, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedeljkov (CRTA): Smanjenje cenzusa 'ruganje' pokušajima za unapredjenje izbornih uslova

Najava smanjenja cenzusa s pet na tri odsto pred parlamentarne izbore u Srbiji je "ruganje svim pokušajima da se unaprede izborni uslovi", ocenio je danas programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.To je, smatra on, i "neodgovornost iz perspektive demokratizacije jednog tako vitalnog procesa kao što je izborno zakonodavstvo".Nedeljkov je za agenciju Beta izjavio da smanjenje cenzusa na parlamentarnim izborima nikada nije bila tema razgovora, niti je to neko tražio od vlasti."O tome bi morale da se urade i vrlo ozbiljne analize: da li se menja samo izborni cenzus ili se menjaju i izborne jedinice. Nije bilo ni javne rasprave, to sve direktno urušava izborni proces u Srbiji", kazao je Nedeljkov.Nedeljkov je rekao da je najava smanjenja cenzusa "skretanje pažnje s ključnih problema u izbornom procesu - da su gradjani izloženi pritiscima, korupciji, kupovini izbornih glasova, a da se medijska situacija ni milimetar nije pomerila na bolje"."Ako se bude krenulo ovim putem, to će biti jedan od ključnih udaraca za demokratizaciju u Srbiji i kvazi-povećanje legitimiteta parlamenta. Vrlo verovatno će u parlament ući akteri koji nemaju utemeljenje u biračkom telu, da bi se pokazao legitimitet parlamenta", procenio je Nedeljkov.On je rekao da očekuje "intenzivnije reakcije" Evropske ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Nedeljkov (CRTA): Smanjenje cenzusa ‘ruganje’ pokušajima za unapređenje izbornih uslova

Izvor: Danas, 13.Jan.2020

Najava smanjenja cenzusa s pet na tri odsto pred parlamentarne izbore u Srbiji je "ruganje svim pokušajima da se unaprede izborni uslovi", ocenio je danas programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) Raša Nedeljkov.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.