Izvor: Danas, 20.Okt.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedelja pseudomitologije

Kao što onomad rekosmo: draž pseudomitologije je u njenoj predvidivosti, a njena magnetska privlačnost u prividnom pojednostavljivanju života. Cena za tu (vrlo diskutabilnu, uostalom) udobnost jeste sloboda mišljenja i posledični gubitak kontakta sa realnošću, čije se neizbežno mučne posledice - viđi vraga - učitavaju kao krivica realnosti. Jeste ta realnost gurava, varljiva, surova i nepravedna; druge, međutim, nema i ako se neko društvo ne poduhvati iznalaženja načina da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << unutar te i takve realnosti izbori za svoje mesto pod Suncem, preostaje mu samo da posluša već poslovičnog Vladetu i da se na realnost - iz inata - ne obazire.

 Nevolja je što realnost baš zaboli dupe što se neko društvo na nju ne obazire. Stvarnost - odgovaralo to nekom ili ne - ide svojim tokom; uočili su to još u starom Rimu, pa su skovali poslovicu koja, u vrlo slobodnom prevodu, glasi ovako: Sudbina pametne vodi za ruku, a budale na silu vuče tako da im glava odskače po kaldrmi.  Kao antički doktor i profesor, Vladeta svakako zna za tu poslovicu, možda sam na nju naleteo upravo u nekoj od njegovih knjiga, ali eto, uhvatio se čovek pseudomitološkog društva, što uopšte ne bi bio društveni problem da slično Vladeti ne misle i srpske vlade, vladari i vladini činovnici. Videlo se to kao na dlanu nakon izjave predsednika SANU koja je - kako to novindžije kažu - "ustalasala javnost". Tako je u anketi koju su sve novinčine momentalno pokrenule, onaj mlađahni Đurić, šef Kancelarije za KIM, blagoizvoleo odvaliti da "Kostićev stav šteti interesima Srbije". Da je rečeni Đurić u stanju da se vine iznad skučenih matrica mitologije, brzo bi dokonao da su društvo i država kojoj "štetu" nanosi nečiji privatan, pride istinit stav, osuđeni na turobno životarenje i "gubljenje" svega i svačega.     Oglasila se, sva osupnuta, i mati Makarija, igumanija manastira Sokolica. I - šta kaže mati? Osipa drvlje i kamenje na Kostića! "Izjava demorališe narod." I pročaja. Uz dužno poštovanje za mati Makariju, moram primetiti da narod ne bi bio toliko "demoralisan", naprotiv išlo bi mu mnogo bolje, da se narodna crkva nije još davno - barabar sa političarima - upustila u svlačenje neba na zemlju i u negovanje opskurnog htonskog kulta krvi tla, kao nebo od zemlje dalekom od hrišćanstva. Nego, da ne dužim. Ipak ima izvesnih pomaka. Vladimir Kostić možda neće ostati predsednik SANU, a možda i hoće jer Vučić, bar za sada, nije naredio drugačije, ali bar neće biti ošišan do glave i posut katranom i perjem, niti će biti proglašen za novog Vuka Brankovića jer su sve značajnije personae dramatis saglasne da je pravo na lično mišljenje ipak neotuđivo i neprikosnoveno.  Nastavak u sutrašnjem broju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.