Ne sarađujem sa strankama s juga Srbije

Izvor: Politika, 03.Maj.2011, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne sarađujem sa strankama s juga Srbije

Jedan broj nevladinih organizacija manipuliše položajem Roma zarad sopstvene koristi

Novi izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine mogli bi da budu održani u septembru, najavljuje Milan Marković, ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. On dodaje da su pregovori sa predstavnicima tri liste koje su učestvovale na prethodnim izborima teški, ali da se nada pozitivnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ishodu.

Pitanje formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća ministar Marković navodi kao jedan od najvećih problema u resoru ljudskih prava koji je nedavno preuzeo. On kaže i da postoje problemi u primeni Zakona o nacionalnim savetima.

Zakon o nacionalnim savetima je našoj javnosti do sada predstavljan kao vrlo moderan i dobar. U čemu je problem?

Zakon sadrži moderna rešenja i dobre ideje koje nisu dobro inkorporirane.

Vašeg prethodnika, ministra Svetozara Čiplića često je kritikovao nevladin sektor. Da li ste se sastajali sa nekima od tih udruženja i da li sada imate jasnu sliku gde su najveći problemi u zaštiti ljudskih prava?

Direktor uprave za ljudska i manjinska prava Nenad Đurđević i ja smo se više puta sastajali sa predstavnicima nevladinog sektora.

Iz Evrope nam često stižu kritike zbog položaja Roma u Srbiji. Koliko su opravdane?

Svakako da ima mesta unapređenju položaja Roma, ali često se manipuliše problemima i to kako po obimu tako i sadržini. To je posebno izraženo kod jednog broja nevladinih organizacija koje zarad sopstvene koristi pogrešno interpretiraju stanje ili, što je još gore, nude rešenja koja to nisu i koja nanose još veću štetu. Neverovatna je količina energije, vremena i novca koja se na taj način utroši umesto u konkretne akcije pomoći romskoj populaciji.

Predsednik PDD Riza Haljimi vas je nedavno optužio za diskriminatorske izjave na račun lidera lidera „preševske doline” i najavljivao čak i da će izaći iz Koordinacionog tela. Ima li problema u saradnji sa tamošnjim političim liderima?

To je redovno stanje i stalna retorika. Mi imamo jasan plan, konkretne akcije i to daje rezultate i to je ono što je bitno.

Kako sarađujete sa njima, odnosno, koliko su oni onda spremni da učestvuju u sprovođenju planova o kojima govorite?

Sav posao se obavlja iz Beograda uz održavanje ponekog sastanka, nema neke posebne saradnje.

Šta ste preduzeli povodom dopisa Agencije za borbu protiv korupcije o velikom broju duplih funkcionera u Jagodini?

Predmet je u proceduri, čekamo izjašnjenje Skupštine grada Jagodine.

Šta ministarstvo može da preduzme ako se ispostavi da su navodi agencije tačni?

Ne mogu da komentarišem predmet koji je u toku.

U kom roku Skupština Jagodine treba da vam odgovori?

Vremenski period nije ograničen za izjašnjavanje.

Možete li da objasnite problem sa Nacrtom zakona o izboru odbornika koji „čeka” u vašem ministarstvu već dve godine? Da li je postojao dogovor u okviru vladajuće koalicije da se on napiše i šta se potom promenilo?

Postojala je jasna i nedvosmislena podrška Demokratske stranke i predsednika Tadića. Nažalost, očigledno je da nisu svi razumeli značaj i kvalitet predloženih rešenja te se sada nalazimo u dosta teškoj situaciji.

Postoje li bilo kakve inicijative da se nešto u tim predlozima promeni i da ih vlada ipak predloži skupštini?

Situacija je vrlo interesantna. Nisam čuo drugipredlog, a ovaj se ne prihvata.

Zbog čega se odustalo od smanjenja broja zaposlenih u državnoj administraciji?

Neznamdaseodustalo. Tojeprojekat Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Ministarstva finansija. Mi smo imali rezerve u pogledu uspešnosti tog projekta od samog početka i stoga nismo upoznati sa detaljima i efektima jer nismo učestvovali. Naša ideja je bila drugačija i vlada je najpre prihvatila a zatim na insistiranje pojedinih ministara naš projekat je obustavljen. Mnogi i danas smatraju da je to bila najbolja ideja za smanjenje broja zaposlenih. Stoga se nadam da će ta ideja i taj projekat ipak jednom zaživeti i trajno rešiti pitanje broja zaposlenih u lokalnim samoupravama.

Dokle se stiglo sa izradom zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje ste najavili u septembru prošle godine?

Za dve do tri nedelje kreće javna rasprava.

G. Novaković

objavljeno: 04.05.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izbori u septembru - samo za Bošnjake

Izvor: Mondo, 04.Maj.2011, 01:12

Novi izbori za Nacionalni savet Bošnjaka mogli bi da budu u septembru, kaže ministar za ljudska i manjinska prava.

Nastavak na Mondo...

Izbori za Nacionalni savet Bošnjaka u septembru?

Izvor: EMportal, 04.Maj.2011

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da bi novi izbori za Nacionalni savet Bošnjaka mogli da budu održani u septembru.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.