Ne davimo Beograd: Prelazimo cenzus, građani nas ohrabruju

Izvor: N1 televizija, 16.Feb.2018, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne davimo Beograd: Prelazimo cenzus, građani nas ohrabruju

Predstavnici inicijative Ne davimo Beograd, Isidora Petrović i Vladimir Radojičić, izjavili su u Danu uživo da su sigurni da će se na izborima izboriti za ulazak u Skupštinu grada Beograda, i da im razgovori sa građanima na terenu ulivaju nadu.

Dosad objavljena istraživanja javnog mnjenja ne daju previše šansi inicijativi Ne davimo Beograd na izborima u glavnom gradu, ali iz tog mladog političkog pokreta poručuju da građani sa kojima razgovaraju na terenu >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kažu drugačije.

“Oslanjamo se na reakcije na terenu, vidimo da su građani zadovoljni, konačno imaju za nekoga da glasaju u skladu sa uverenjima”, kaže Isidora Petrović.

Vladimir Radojičić dodaje i da treba postaviti pitanje o metodologiji dosad objavljenih istraživanja javnog mnjenja – koliko je ljudi učestvovalo, u kom vremenskom razdovlju, koliko ih je odbilo da odgovor itd.

Radojičić dodaje i da Ne davimo Beograd nudi sveobuhvatan program koju nudi rešenja za sve građane, svih generacija.

Reciklaža, efikasniji prevoz, više kulture

Pored protivljena kontroverznom projektu Beograd na vodi, po kojem je Inicijativa bila prepoznatljiva i pre političkog angažovanja, Ne davimo Beograd izneo je oštre kritike i na račun koncesije za izgradnju spalionice na deponiji u Vinči.

Pored toga, kako kaže, spalionica predstavlja i veliki ekološki problem, naročito u Beogradu koji već ima problema sa aerozagađenjem. U Beču je npr. u mere zaštite spalionice uloženo 30% više novca nego u izgradnju samog postrojenja, ističe Radojičić.

Ne davimo Beograd stoga nudi drugačije rešenje za problem otpada u Beogradu, a to je razvrstavanje smeća, što je preduslov za razvoj reciklažne industrije koja otvara mogućnost za veliki broj novih radnih mesta.

Radojičić se osvrnuo i na javni prevoz – jedan od gorućih problema glavnog grada – ističući da Ne davimo Beograd nudi kratkoročno i racionalno rešenje u vidu optimizacije autobuskih, tramvajskih i linija BG:voza, uvođenja ekspres linija i širenja mreže žutih traka, što bi, kako kaže, omogućilo građanima da do posla stignu za do 30 minuta.

Jedna od važnih tačaka programa Inicijative je i kultura, gde se, prema rečima Radojičića, takođe nudi racionalno rešenje u vidu korišćenja postojećih resursa, odnosno javnog prostora u vlasništvu grada, opština i mesnih zajednica koji je trenutno prazan.

Za pretnje i napade odgovorna atmosfera koju kreira vlast

Predizbornu kampanju Ne davimo Beograd obeležili su i napadi i pretnje upućene članovima Inicijative. Isidora Petrović podsetila je da se tokom protesta ispred deponije u Vinči dogodio incident, te da je jedan od napadača zaposlen u javnom preduzeću.

Podseća i da je Inicijativa policiji dosad podnela više od 70 prijava napada i pretnji, a da su tek pre nekoliko dana uhapšene dve osobe zbog pretnji na Fejsbuku.

Petrović smatra i da su napadi na Ne davimo Beograd posledica atmosfere koju stvara vladajuća stranka.

“Pretnje i napadi najbolje govore kako kampanja funkcioniše. Sada nam je najvažnije da se bavimo obukama kontrolara”, navela je ona i dodala da se Ne davimo Beograd u saradnji sa ostalim opozicionim strankama, bori za fer izborne uslove.

Radojičić je istakao da je smena, kako je rekao, korumpirane vlasti u Beogradu, prioritet Inicijative, ali da će da su buduće koalicije pitanje za posle izbora, kada se bude videlo ko će sve biti deo gradskog parlamenta i za koje se programske ciljeve zalažu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.