Ne da(vi)mo Beograd: Ne verujemo u lidere i spasioce

Izvor: N1 televizija, 18.Okt.2017, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne da(vi)mo Beograd: Ne verujemo u lidere i spasioce

Aktivisti Inicijative Ne da(vi)mo Beograd Dobrica Veselinović i Radomir Lazović rekli su u Danu uživo TV N1 da su optimisti uoči izbora u glavnom gradu, ali su istakli i da ulazak u Skupštinu grada nije cilj sam po sebi, već da će se njihova borba nastaviti i posle izbora.

Iako o datumu održavanja beogradskih izbora još nije data poslednja reč, uveliko se govori o savezima, mogućim kandiatima za gradonačelnika, strategiji i ciljevima vladajuće koalicije i opozicije. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Učešće na izborima najavila je i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd.

Predstavnik Inicijative Radomir Lazović za N1 kaže da bi svakako voleli da imaju više vremena da se pripreme za izbore, ali da su spremni i da sada izađu na njih.

“U neku ruku je nama svejedno da li će izbori biti sada. Ovo je dugoročan proces koji će se nastaviti i nakon izbora”, poručio je on i dodao da izbore vidi kao presek stanja, kada će se videti da li njihove ideje imaju podršku, ali da cilj Inicijative ostaje dugoročan rad sa građanima na rešavanju lokalnih problema.

Rad Inicijative Dobrica Veselinović objašnjava kao proces gde se zajedno sa građanima, na nivou komšiluka, razgovara o svakodnevnim komunalnim problemima, i gde se kroz diskusiju i zajednički rad traže rešenja za te probleme.

“U našem viđenju stvari - kako izgleda park, vrtić, dom zdravlja, gradski prevoz - defakto su politička pitanja”, rekao je Veselinović i ocenio da ljudi nisu apatični, što su pokazale i borbe koje su grašani letos vodili oko Savskog nasipa i izgradnje na zelenim površinama u novobeogradskim blokovima.

Veselinović ističe i da se Inicijativa bavila problemima u gradu, dok se partije tim povodom nisu oglašavale. Reč je o, kao kaže, ozbiljnim i dugoročnim problematičnim odlukama – od Beograda na vodi, preko “privatizacije” deponije u Vinči, javno-privatnog partnerstva u gradskom prevozu, koncesije za podzemne garaže, “betoniranja” parka na Ušću, do “investitorske linije” metroa.

Ulazak u gradsku skupštinu nije sam po sebi cilj

Na pitanje koga Inicijativa vidi kao budućeg gradonačelnika Beograda, Lazović podsetio da se na izborima ne bira prvi čovek grada, već da je to tema koju su nametnule partije.

“Žele personifikaciju, osobu koja će onda snažno da vodi, da centralizuje, te odluke, da se to stavi u neku hijerarhiju. Mi ne verujemo u to. Ne verujemo u lidere, spasioce, ne verujemo u jednu osobu koja rešava stvar”, poručio je on i istakao da to ko će biti gradonačelnik trenutno ne može ni biti tema.

Dodaje i da se Inicijativa trenutno ne bavi kolonama i da su uvereni da mogu sami da uđu u gradski parlament. Ističe, međutim, da to “ne bi fetišizirao kao cilj”, već kao jedan alat koji Inicijativa planira da iskoristi. Inicijativa će i posle izbora nastaviti da zajedno sa građanima radi na rešavanju gradskih problema, najavljuje Lazović i ističe da ako tog mehanizma ne bude, onda se ni Incijativa neće razlikovati od ostalih partija na političkoj sceni.

“Potpuno je zanemarena ideja uključivanja građana. Pustite nas toga koje je boje autobus, hajde da vidimo koliko taj autobus troši i šta su alternativna rešenja. Pozivamo ljude da se uključe u platformu i tražimo da se bave svojim gradom”, poručio je Lazović.

On je najavio i da će Incijativa uskoro predstaviti “Mapu žarišta” na kojoj će biti pobrojani svi aktuelni problemi u gradu kojih je, kako kaže, mnogo.

Finansiranje isključivo iz donacija, poziv građanima da pomognu

Kada je reč o predizbornoj kampanji, Dobrica Veselinović je rekao da je Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd odavno u kampanji i da se to neće mnogo razlikovati kada izbori budu i raspisani.

“Nama su sem par medija, svi prostori debate zatvoreni. Velike finansije za bilborde npr. su nam nedostupne”, objasnio je on i za petak najavio protestni koncert na Trgu Republike na kojem će grašanima biti deljeni plakati sa molbom da ih zalepe u ulazima svojih zgrada.

Budući da se u delu javnosti često pokreće debata o finansiranju Iniciajtive, Lazović je istakao da se njihov rad finansira isključivo dobrovoljnim prilozima građana i da se lista svih donacija može naći na internet prezentacijama Inicijative Ne da(vi)mo Beograd.

Dosad je na taj način, kako kaže, prikupljeno skoro dva i po miliona dinara koji su utrošeni na proteste, akcije, tužbe, kazne i prijave. Lazović ističe da će za kampanju biti potrebno još novca i poziva građane da pomognu donacijama.

Predstavnici Inicijative Ne da(vi)mo Beograd smatraju i da su predstojeći izbori velika šansa za promenu, kako kažu, “kriminalne vlasti” u Beogradu. Iako sebe ne vide u predizbornim kolonama, kažu da ostalim opozicionim strankama žele svu sreću na izborima kako bi zajedno doneli promene u glavnom gradu.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.