Napeto posle izbora: Dva rivala proglasila pobedu

Izvor: B92, 10.Feb.2024, 13:23

Napeto posle izbora: Dva rivala proglasila pobedu

Dva bivša premijera Pakistana i lideri dve najuticajne stranke u zemlji Imran Kan i Navaz Šarif proglasili su pobedu na parlamentarnim izborima.

Izbori su održani 8. ferbuara.

Podaci izborne komisije pokazuju da su nezavisni kandidati koje podržava Kan osvojili 93 poslanička mandata, Pakistanska muslimanska liga (PMLN) Navaza Šarifa 71 mandat, a Pakistanska narodna partija (PPP) 53 mandata, prenosi Al >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Džazira.

Za parlamentarnu većinu potrebno je 169 mandata, pa je izvesno da nijedna stranka neće moći samostalno da formira vlast.

Imran Kan, lider stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) juče je iz zatvora, gde se nalazi zbog odavanja državne tajne i korupcije, proglasio izbornu pobedu kroz audio-vizuelnu poruku napravljenu uz pomoć veštačke inteligencije (AI) i odbacio tvrdnju svog rivala, bivšeg premijera Navaza Šarifa da je pobedila njegova stranka Pakistanska muslimanska liga (PMLN), prenosi Rojters.

Šarif je saopštio da je njegova stranka pobedila, ali nije naveo koliko je mandata osvojila.

Rukovodstvo Kanove PTI odgovorilo je da Šarif nema pravo da proglašava pobedu ili formira vladu, ukazavši na široko rasprostranjene optužbe o nameštanju izbora u korist kandidata Šarifove PMLN, piše Gardijan.

List navodi da su u provincijama Hajber Pahtunva i Beludžistan dve osobe poginule kada su izbili protesti protiv navodnog nameštanja lokalnih izbora i dodaje da su pristalice Kanove PTI izašle na ulice u Lahoru, a da je širom zemlje planirano još protesta zbog navodnih izbornih nepravilnosti.

Načelnik generalštaba pakistanske vojske general Asim Munir čestitao je danas građanima na "uspešno sprovedenim" opštim izborima, rekavši da je naciji potrebna stabilnost i izlazak iz politike "anarhije i polarizacija", prenosi Rojters.

Munir je izrazio nadu da će "ovi izbori doneti političku i ekonomsku stabilnost i uspostavljanje mira i blagostanja" u Pakistanu.

Nakon što su juče Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Evropska unija izrazile zabrinutost zbog izbornog procesa u Pakistanu, pozivajuci na istragu izbornih nepravilnosti, Ministarstvo inostranih poslova Pakistana saopštilo je da su "komentari nekih zemalja i organizacija ignorisali nepobitnu činjenicu da Pakistan održava izbore mirno i uspešno, dok se suočava sa bezbednosnim pretnjama".

"Iznenađeni smo negativnim tonom u nekim izjavama koje ne uzimaju u obzir složenost izbornog procesa niti priznaju slobodno i entuzijastično korišcenje prava glasa od strane desetina miliona Pakistanaca", navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Pakistana.

U Pakstanu su u četvrtak održani parlamentarni izbori, u jeku nastojanja da se zemlja oporavi od ekonomske krize i oslobodi nasilja militantnih grupa koje deluju u duboko polarizovanom društvu, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.