Napeta atmosfera uoči prebrojavanja glasova u Maleziji

Izvor: Blic, 08.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napeta atmosfera uoči prebrojavanja glasova u Maleziji

U Maleziji su danas održani opšti izbori u atmosferi visoke zategnutosti zbog sukoba koji su izbili između pristalica opozicije i policije zbog sumnji da je bilo izborne krađe koja bi mogla da utiče na ishod izbora.



Očekuje se da će na izborima, na kojima skoro 11 miliona ljudi ima pravo glasa, ubedljivo pobediti stranka premijera Abdulaha Ahmada Badavija - Ujedinjena nacionalna organizacija Malezije (UMNO).

Vladajuća koalicija, ubeđena u svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pobedu, raspisala je prevremene izbore u zemlji, zbog čega se ovi opšti izbori ocenjuju kao svojevrsni referendum o režimu premijera Abdulaha.

Opozicione partije tvrde da je izborni sistem u Maleziji sporan, optužujući vladajuću koaliciju za izborna nameštanja kako bi produžila svoju pet decenija dugu vladavinu.

Kako je javila državna agencija Bernama, 58 odsto birača je glasalo dva sata pred zatvaranje 7.950 biračkih mesta, podsećajući da će preliminarni rezultati biti poznati kasno večeras.

Iako se očekuje ubedljiva pobeda premijerove koalicije, analitičari smatraju da niska stopa izlaznosti ukazuje na razočaranja građana zbog zastoja u razvoju ekonomije i neispunjenih obećanja vlade o boljem životnom standardu.

Iako je na većini biračkih mesta glasanje proteklo bez problema, policija se u državama Terenganu i Penang sukobila sa pristalicama opozicione islamističke partije zbog grupe neregistrovanih birača koji su navodno hteli da glasaju. Policija je ispalila suzavac i vodene topove na razbesnelu grupu ljudi, uglavnom pristalica opozicione partije - Partije islam se-Malezija (PAS), koja se bori za strogo poštovanje Kurana i islamskih verskih zakona.

U nemirima su uhapšene 22 osobe koje su na policajce bacale kamenje i flaše, a PAS je, osuđujući ponašanje policije, saopštio da je troje povređenih smešteno u bolnicu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.