Najezda skakavaca u Tadžikistanu

Izvor: RTS, 05.Jun.2011, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najezda skakavaca u Tadžikistanu

Oko 150.000 hektara pod usevima u Tadžikistanu ugroženo zbog velike najezde skakavaca. Skakavci najviše ugrožavaju pamuk, pšenicu i lubenice, Tadžikistanu ponestalo insekticida.

Tadžikistanu ponestaju insekticidi u pokušaju da se izbori sa najezdom skakavaca, koji su okupirali 150.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, saopštila je vlada te zemlje.

"Praktično nam ponestaju sva hemijska sredstva za >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << borbu protiv insekata, a nikakve zalihe nemamo", napomenuo je Kojimidin Ganijev, direktor državne agencije zadužene za borbu protiv sezonskih najezda insekata, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) u maju je pokrenula petogodišnji program vredan 1,6 miliona dolara (1,1 milion evra) za borbu protiv najezda skakavaca u siromašnim centralnoazijskim državama, kao što je Tadžikistan.

Direktor Ganijev, međutim, ističe da ne očekuje da će tokom tekuće godine ta pomoć pristići.

Skakavci u Tadžikistanu najviše ugrožavaju pamuk, pšenicu i lubenice, a površine koje su napali ove godine su gotovo dvostruko veće nego što je to bio slučaj u 2010. godini.

Tadžikistan je najsiromašnija od bivših sovjetskih centralnoazijskih republika.

Zemlja je pretežno brdovita, ima sedam miliona stanovnika, a graniči se s Avganistanom i Narodnom Republikom Kinom, Kirgizijom i Uzbekistanom.

Za realizaciju programa ekonomskog oporavka, Tadžikistan je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dobio 125,3 miliona dolara pomoći.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.