Na parlamentarnim izborima u Kuvajtu dve trećine poslanika izgubile mandat

Izvor: B92, 06.Dec.2020, 21:42

Na parlamentarnim izborima u Kuvajtu dve trećine poslanika izgubile mandat

Dve trećine dosadašnjih članova parlamenta Kuvajta, medju kojima je i jedina žena u parlamentu, ostale su bez mandata u zakonodavnom telu.

To pokazuju danas objavljeni rezultati izbora.

Za sada je nejasno kakav će smer zauzeti novi saziv parlamenta u kojem će 21 od 50 poslanika prvi put obavljati tu funkciju.

Nakon što stupe na dužnost 15. decembra, poslanici će se u zemlji bogatoj naftom suočiti s nepromenjenim izazovima, borbom protiv krize javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duga i pandemijom koronavirusa.

Na jučerašnje izbore u Kuvajtu, koji ima najslobodniji i najbučniji parlament među zemljama Persijskog zaliva, izašlo je više od 60 odsto od oko 560.000 registrovanih birača.

Novi saziv parlamenta moraće da donese odluke o brojnim pitanjima, a najvažnija će biti ekonomska.

Agencija "Mudis" smanjila je ove jeseni kreditni rejting Kuvajta prvi put u istoriji te države, a ministar finansija je upozorio da vlada uskoro neće moći da isplaćuje plate.

Centralna banka Kuvajta je saopštila da bi dug zemlje ove godine mogao da dostigne 40 odsto bruto domaćeg proizvoda, najviši nivo od 1990. godine, kada je zemlja pretrpela ekonomsku katastrofu zbog iračke invazije i Zalivskog rata koji je usledio.

Kuvajt ima šeste po veličini rezerve nafte na svetu.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.