Na izborima 1.700 posmatrača CRTA na 500 biračkih mesta

Izvor: VOA, 14.Jun.2020, 14:12

Na izborima 1.700 posmatrača CRTA na 500 biračkih mesta

Posmatračka misija organizacije CRTA poslaće na teren više od 1.700 obučenih posmatrača na dan izbora u Srbiji 21. juna, koji će biti raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta, najavila je danas ta organizacija. Kako se navodi u saopštenju, posmatranje izbornog procesa na takvom uzorku omogućiće Crti izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim biračkim mestima u Srbiji. "Posmatrači, obučeni po najvišim međunarodnim standardima, pratiće kvalitet izbornog procesa na biračkim mestima kao i dešavanja i atmosferu ispred biračkih mesta", navodi Crta. S obzirom na to da je zbog pandemije korona virusa produžen rok za prijavljivanje birača da glasaju van biračkog mesta te da se očekuje veći broj birača koji će iskoristiti svoje biračko pravo na ovakav način glasaju, Crta će po prvi put pratiti i ovaj vid glasanja uz pomoć posebno obučenih timova. Takođe, pravni tim Crte pratiće rad Republičke izborne komisije, navodi se. Posmatrači će biti na biračkim mestima od trenutka pripreme biračkog mesta za otvaranje pa sve dok članovi biračkih odbora ne objave rezultate izbora za posmatrano biračko mesto. Svi posmatrači Crte, koji će biti na biračkim mestima 21. juna, prošli su sveobuhvatnu obuku po najvišim međunarodnim standardima, kao i više faza testiranja i simulacija izbornog dana. Posmatrači su, prilikom pridruživanja posmatračkoj misiji Crte, potpisali i Kodeks ponašanja koji zahteva poštovanje principa profesionalnosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, tačnosti i objektivnosti, kao i donošenja zaključaka isključivo na osnovu dokumentovanih i potvrđenih činjenica, kaže se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Izbore prate i posmatrači Crte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2020

Više od 1.700 obučenih posmatrača Crte pratiće izborni dan 21. juna, saopštila je danas ta organizacija. Oni će biti raspoređeni na slučajnom i reprezentativnom uzorku od 500 biračkih mesta, što će Crti omogućiti izveštavanje o toku izbora, poštovanju zakona i izbornih procedura na svim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.