Na Kosovu samo parlamentarni izbori?

Izvor: Blic, 18.Mar.2012, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Kosovu samo parlamentarni izbori?

Brisel i SAD se ne protive održavanju parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, saznaje „Blic“. Međutim, za lokalne izbore smatraju da su „isključivo posao Prištine“, tako da bi pokušaj njihovog održavanja u isto vreme kada i parlamentarnih izbora gotovo sigurno doveo do toga da se ne održe ni jedni ni drugi. Kako za „Blic“ kaže dobro upućeni izvor, najverovatnija odluka beogradskih vlasti će biti da se ne održe lokalni izbori, jer bi time ceo izborni proces na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << KiM bio doveden u pitanje.

Države Kvinte, tvrdi izvor „Blica", pokušavaju da tokom predstojećih izbora nijedna strana - Beograd i Priština - ne bude gubitnik. Prema trenutnom scenariju, parlamentarni izbori bi mogli da se održe i njih bi nadziralo osoblje OEBS-a.

- Brisel i SAD praktično ne podržavaju nijedne izbore u organizaciji Beograda na Kosovu, ali neće dozvoliti da kosovska vlada bude represivna ako budu održani samo parlamenatarni izbori - kaže sagovornik „Blica".

Održavanje izbora koje je raspisala vlast u Beogradu, Priština će zabraniti na KiM, a tamošnji parlament izglasao je i rezoluciju o zabrani. Vlast u Beogradu je raspisala izbore i na prostoru KiM, ali to pravo joj nije ni Brisel uskratio. Problem je samo da li će izbori biti i održani. Ukoliko Beograd bude insistirao na tome da se održe i lokalni izbori na Kosovu, izborni materijal bi mogao da bude zaplenjen već na administrativnom prelazu. Nastali problem najlakše je opisati primerom: kada pripadnici KPS budu oduzimali materijal, neće pitati službenike Vlade Srbije - da li ste vi za lokalne ili za parlamentarne izbore. Jednostavno, ceo izborni materijal će biti oduzet.

Upravo na ovaj scenario je zaigrala vlada u Prištini, koja u insistiranju Beograda na lokalnim izborima vidi šansu da se u srpskim sredinama ne održe nijedni izbori.

Od povlačenja srpske vojske i policije 1999. Beograd je na KiM kontinuirano održavao parlamentarne i predsedničke izbore, dok su lokalni održani samo jednom, i to 2008. Potpredsednik kosovske vlade Hajredin Kući rekao je da bi stanovnicima Kosova koji imaju državljanstvo Srbije moglo biti omogućeno da glasaju na srpskim parlamentarnim ili predsedničkim izborima, ali da ih na prostoru Kosova organizuje OEBS.

Povezane vesti: Pogledajte koje su opcije u igri za formiranje vlade Potpredsednik DSS: Vlast učestvuje u izgradnji nezavisnog Kosova Ivanović: UNMIK odlučuje o izborima na Kosovu DS predala izbornu listu za parlamentarne izbore Tadić: Ne treba stati i odustati, već ići napred
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU i SAD protiv izbora na Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 18.Mar.2012

Brisel i SAD ne protive se parlamentarnim izborima na Kosovu koje je raspisao Beograd, ali su protiv lokalnih tako da bi pokušaj njihovog održavanja u isto vreme kada i parlamentarnih gotovo sigurno doveo do toga da ne budu održani ni jedni ni drugi, pišu beogradski mediji...Kako navodi list, Brisel...

Nastavak na Vesti-online.com...

Brisel i Vašington protiv izbora na KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Mar.2012

BEOGRAD -..Brisel i Vašington se ne protive održavanju na Kosovu izbora za srpski parlament, ali smatraju da su lokalni izbori "isključivo posao Prištine", tako da bi pokušaj njihovog održavanja istovremeno sa parlamentarnim gotovo sigurno doveo do toga da se ne održe ni jedni, ni drugi, piše...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Samo parlamentarni izbori na Kosovu?

Izvor: Radio 021, 18.Mar.2012

Brisel i SAD se ne protive održavanju parlamentarnih izbora na Kosovu.

Nastavak na Radio 021...

Na Kosovu samo parlamentarni izbori?

Izvor: Nezavisne Novine, 18.Mar.2012

BEOGRAD - Brisel i SAD se ne protive održavanju parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, ali za lokalne izbore smatraju da su „isključivo posao Prištine", piše današnji "Blic".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.