NIŠTA OD ZABRANE ABORTUSA U POLJSKOJ: Vlada odustala od SKANDALOZNOG zakona (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 05.Okt.2016, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIŠTA OD ZABRANE ABORTUSA U POLJSKOJ: Vlada odustala od SKANDALOZNOG zakona (FOTO)

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) ogradila se od nacrta predloga zakona o potpunoj zabrani abortusa koji podržava Katolička crkva, a protiv kojeg su održani masovni protesti širom Poljske.

U Poljskoj su se u ponedeljak održali protesti na kojima je učestvovalo više od 100 hiljada žena obučenih u crno, nakon čega je premijerka Beata Šidlo pokušala da se ogradi od tog predloga zakona.

Ono što je zabrinjavajuće za PiS jeste što su protestovale i žene >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << koje su na izborima glasale za njih, no koje sada ističu da to više neće učiniti zbog tog pokušaja strožeg zakona o abortusu.

Ola, 29-godišnja radnica u državnoj administraciji, izjavila je kako je glasala za PiS, ali kako se sad oseća prevarenom.

- I dalje smatram da liberalizam nije uvek u pravu. No u ponedeljak sam obukla crno i otišla na protest - istakla je Ola.

- Ne podržavam slogane poput 'moja vagina nije vaš problem', kao ni abortus na zahtev, no život ne štitimo zabranama nego podrškom ženama koje su trudne ili imaju probleme - dodala je.

S njom se slaže i 30-godišnja Natalia, koja se opisuje kao vernica, no smatra da žene moraju imati pravo na lični izbor u tako važnim stvarima.

Foto: Tanjug / AP

- Volela bih da imam izbor. Iako sam religiozna, i dalje mislim da je to stvar lične, promišljene odluke. Originalni zakon bio je optimalan - smatra Natalia.

Poljska već ima strog zakon o abortusu koji ga dopušta samo u slučaju silovanja, incesta ili teškog zdravstvenog stanja majke ili deteta. Novi predlog, koji je smislila grupa Ordo Iuris, ograničio bi pravo na abortus samo na slučaj kad je život majke u direktnoj opasnosti.

Žene i lekari koji učestvuju u činu abortusa po novim bi pravilima mogli da završe u zatvoru zbog "smrti začetog deteta". Kritičari smatraju kako bi lekari zbog toga bili obeshrabreni da čine prenatalna testiranja, pogotovo ako bi postojao rizik od spontanog pobačaja.

Foto: Tanjug / AP

- U tom predlogu nema ničega što bi žene mogle podržati. PiS dolazi do ideja koje se jednostavno ne mogu podržati - smatra 21-godišnja Silvija koja tvrdi da više neće glasati za PiS.

Takve kritike su važne za PiS, koji svoju podršku gradi na kombinaciji poljskog nacionalizma, katoličke vere i obećanju o pomoći siromašnijim Poljacima, koji nisu osetili plodove ekonomskog rasta. Prošle je godine tu stranku podržalo više od 40 odsto žena.

- Želim izričito da naglasim da PiS ne radi na promenama zakona o abortusu u Poljskoj - rekla je premijerka.

(Telegraf.rs / Hina)


Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.