Muković podržao Ugljaninov predlog

Izvor: B92, 20.Sep.2014, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muković podržao Ugljaninov predlog

Lider BNS Mujo Muković podržao Ugljaninov zahtev da se izbori za savete nacionalnih manjina održe po principu republičkih i lokalnih.

Predsednik Bošnjačke narodne stranke (BNS) Mujo Muković podržao je danas zahtev nosioca izborne liste "Za bošnjačko jedinstvo" Sulejmana Ugljanina da se izbori za savete nacionalnih manjina održe po istim principima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao lokalni i republički izbori.

Muković, koji je poslanik na listi Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije, saopštio je da sa Ugljaninom ima "visok stepen saglasnosti" u pogledu razloga i ciljeva formiranja jedinstvene bošnjačke liste.

"Posebno je istaknuta potreba direktnog ili indirektnog učešća bošnjačkih partija u izbornom procesu, s obzirom da im je težište delovanja upravo unapređenje kolektivnih prava svog naroda i borba za punu kulturnu autonomiju", saopštila je BNS posle sastanka sa Ugljaninom.

Kako je navedeno, Muković je podržao zahtev za obezbeđivanje fer i demokratskih izbora, koji je Ugljanin uputio Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i Ministarstvu za državnu upravu.

RIK će se iduće nedelje izjasniti o Ugljaninovom zahtevu da se izbori za savete manjina održe po istim principima kao lokalni i republički izbori.

Ugljanin je zahtev izneo na sednici Odbora Skupštine Srbije za manjinska i ljudska prava i rodnu ravnopravnost, kada je zatražio da na izborima za savete 26. oktobra "u opštinskim radnim telima i na biračkim mestima manjine kandiduju svoje predstavnike kako bi izbori bili demokratski".

On je zahtev obrazložio potrebom da izborne liste imaju ista prava kao i liste koje se kandiduju na lokalnim i republičkim izborima i najavio da bi u suprotnom odustao od "nedemokratskih" izbora.

Prema njegovim rečima, ukoliko nema vremena da se sve ispravi bolje je odložiti izbore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.