Mrkonjić: Čekam orden od Tadića

Izvor: S media, 02.Apr.2012, 01:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkonjić: Čekam orden od Tadića

Slave ima dovoljno za sve, pa neka je dele kako hoće. Važno je da su svi ovi investitori u Srbiji i da naši ljudi rade i zarađuju. Ja sam pobornik minimalizma u kampanjama, a maksimalizma u radu i delima - ističe za Danas Milutin Mrkonjić, potpredsednik SPS i ministar infrastrukture. On je ubeđen da će socijalisti ponovo biti deo Vlade Srbije, te da će osvojiti između 13 i 15 odsto glasova, „bez obzira što ne vode agresivnu kampanju“.

Izborna kampanja >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ponovo obiluje obećanjima. Očekujete li da će građani poverovati u sve što čuju?

Mrkonjić: Koridor 10 za dve godine

Otvaranje mosta na Dunavu: Šta je Mrkonjić zamerio Tadiću (FOTO)

Daleko od očiju javnosti: Žurka za Evropu

- Danas više ne možete nikoga da prevarite praznim pričama. Građani filigranski tačno prepoznaju ko im nudi maglu u celofanu. Živi se teško, ali se i radi malo. To je problem društva u celini.

Šta vas je posebno iznenadilo u dosadašnjoj kampanji?

- Ono što me jedino iznenađuje u dosadašnjem toku kampanje jeste količina obećanja pojedinih političkih lidera, koji su sve upropašćavali, ili su im radne knjižice potpuno prazne. A pričaju kao navijeni, sve sami eksperti opšte prakse.

"Glas za Šešeljev život"

Zamerano vam je što ste prisustvovali skupu podrške Vojislavu Šešelju?

Hoću da se Mira i Marko vrate

Mogu li se Marko Milošević i Mirjana Marković nadati nesmetanom povratku u Srbiju ukoliko SPS postane većinski partner u Vladi Srbije?- Učiniću sve što je u mojoj moći da omogućim povratak Mire i Marka u zemlju. Brigu za porodicu Slobodana Miloševića osećam kao svoju moralnu obavezu prema prijatelju kome sam to i obećao neposredno pre nego što je nevin stradao u haškom kazamatu.

- Univerzalni ljudski princip da svako ima pravo na život ne podređujem političkom interesu. Dižem glas za Šešeljev život, kao što bih to učinio i za svaki drugi. Zar smo toliko postali bezosećajni, neosetljivi, zli da i kad znamo da je nekom život o koncu ćutimo i pravimo političku kombinatoriku. Ja sam srećan što sam na tom planu potpuni diletant.

Pojedini analitičari tvrde da vladajuća koalicija sada daje garancije za povratak Šešelja kako bi snizila rejting naprednjaka?

- Baš me briga ko i šta i da li uopšte kombinuje sa puštanjem Šešelja. Želim svima koji su tamo da dokažu nevinost i što pre se vrate porodicama i zemlji koja mora uvek da brine o svojim građanima.

Zbog podrške Šešelju pale su teške reči između vas i Čedomira Jovanovića, lidera LDP. Posle svega, možete li s njim u postizbornu koaliciju?

- Ulazak u koaliciju sa ovakvim ili onakvim čovekom nije lična odluka, to pravo pripada partiji. Stvari nisu uvek takve kakvim se čine. Taj „uski kadar“ u kojem smo se našli Čeda i ja ne mora da zamuti celu panoramu. Otrovne strele koje je on prvi odapeo prema meni, mogu da mu budu još jedna u nizu lekcija koju mora da nauči kako bi na pravi način poštovao i političkog neistomišljenika. Ja razumem da, iz njegove perspektive, ne može da sagleda šta sam sve uradio za ovu zemlju, ali ima vremena, a on je nestrpljiv...

Bez varnica između SPS i DS

Upadljivo je da između DS i SPS nema varnica u kampanji...

- Pa, mi smo i dalje koalicioni partneri, osim ako vi znate nešto što meni nije poznato. Što se tiče varnica, one su ponekad dobre zarad „jače radne temperature“. Ne nedostaju. Ima ih.

Nema mnogo varnica ni između vaše stranke i naprednjaka?

- Moja partija je, ne zbog varnica, već zbog vatre, potpaljivane nekada s pravom, češće zbog gole borbe za vlast političkih protivnika, mnogo puta ispečena i zato sada insistiramo na istini, čistim pozicijama i jasnim stavovima. Sve što treba da kažemo to činimo, ali nema potrebe da više bosonogi skačemo u vatru.

Možete li u koaliciju i s Dinkićevim URS, koji tvrdi da socijalisti najviše vole zapošljavanje partijskih kadrova?

- Nisam vešt u političkim kombinatorikama, ali ni laik da poverujem kako je u ovakvom političkom ambijentu nešto nemoguće. Dinkić nema pravo da govori o „partokratiji“ kod socijalista, jer je on glavni predvodnik takve politike, i to čini prilično dugo i istrajno. Evo, ja sam u ministarstvu ostavio sve kadrove prethodne vlade koji su visoko pozicionirani. Te priče su puko podmetanje i pokušaj da ono što rade oni, pripišu SPS.

Slažete li se s Jelkom Kacinom da je rehabilitacija Draže Mihailovića korak suprotno od EU?

- Razumem gotovo genetsku potrebu da svakodnevno prelistavamo istorijske čitanke. To jako nasleđe moglo bi da nam posluži kao pokretačka snaga, a ne kao stalni izvor podela i stalnih nedoumica. Valjda imamo prečih poslova.

Šta mislite o ideji Živana Berisavljevića da Vojvodina i Srbija budu republike u federalnoj Srbiji?

- Držim da sam i dalje ozbiljan čovek. Da nije smešno, bilo bi tužno.

Izborni folklor

Koja su to dela kojim se dičite, kad Koridor 10 nije završen, a to nisu samo obećanja?

- Ima toga dosta, teško da imate toliko prostora... Moja obećanja su kratka, a dela duga... Ovo ministarstvo završiće mandat sa 200 kilometara auto-puta sa obilaznicama i petljama, u finišu su radovi na beogradskoj obilaznici sa više mostova i tunela, a uređena su tri nova mosta i rekonstruisana „Gazela“. A šta je tek sve urađeno na planu energetike, a isporučeno je 800 novih teretnih vagona i počela je i isporuka novih vozova...

Hoćete li tokom kampanje otvoriti neko novo gradilište?

- Da, ali izborni folklor nema veze s tim. Želim da budućoj vladi ostavim „brisani prostor“ da nesmetano radi. Otvorićemo dosta novih gradilišta, to je deo razvojnog Master plana Srbije, i od toga nema odstupanja.

Zašto kasni početak radova na izgradnji Žeželjevog mosta u Novom Sadu?

- Isključivo zbog neviđene komocije i neažurnosti španskih i italijanskih preduzeća, koja su na tenderu dobili posao za izgradnju Žeželjevog mosta. Pišem oštra pisma, upozoravam, i ništa. Kasne s projektima, a onda meni pripisuju da obećavam brzo i pre roka.

Hoće li ova vlada uspeti da reši pitanje Jata?

- Neću da prejudiciram sa rokovima, malo sam se opametio, ali verujem da ćemo rešiti pitanje Jat ervejza brzo i na najbolji način. Najteže je pobediti sebe. To još nisam uspeo.

Nikako da vam predsednik Tadić uruči orden za izgradnju zemlje?

- Čekam orden od predsednika. Valjda će stići.

Danas
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.