Moldavci ponovo glasaju

Izvor: Southeast European Times, 25.Nov.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moldavci ponovo glasaju

Česti izbori u prošlosti nisu doneli rešenje za političku krizu u Moldaviji. Da li će izbori u nedelju, treći za manje od dve godine, doneti promenu?

25/11/2010

Alina Radu za Southeast European Times iz Čisinaua – 25.11.2010.

Parlamentarni izbori u Moldaviji u nedelju (28. novembra) biće treći po redu u poslednjih 20 meseci. Ta zemlja je u političkoj krizi od aprila 2009, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << parlament nije uspeo da izabere predsednika.

Na poslednjim izborima, održanim u junu, proevropske stranke dobile su većinu, ali nedovoljnu da obezbede pobedu svog predsedničkog kandidata. Nacionalni referendum u septembru o davanju građanima prava da biraju predsednika direktnim glasanjem na izborima propao je zbog male izlaznosti.

Moldavci su umorni i zbunjeni. Prema istraživanjima Instituta za javnu politiku, više od 20 odsto stanovništva već je odlučilo da u nedelju ne izlazi na glasanje.

„Više neću da ih slušam“, kaže 42-godišnji inženjer Igor Kojokaru, koji živi u Hancestiju. „U Moldaviji ljudi dvadeset godina čekaju na bolji život. Stranke uvek obećavaju i svaki put nas iznevere i ostave da živimo u siromaštvu.“

Kako bi prebrodila apatiju i povećala svest građana o izborima, Centralna izborna komisija (CIK) organizovala je specijalan događaj: Sajam političkih stranaka, u centru Čisinaua 21. novembra, na kome su glasači imali priliku da lično porazgovaraju sa kandidatima.

„Dobro je što su izašli da ljudima daju više informacija“, kaže Valentina Bolokan (52) iz Čisinaua, majka troje dece. „Međutim, na listi je gotovo 40 kandidata i većina su novi ljudi. Morala bih da dam otkaz i ostavim decu i provedem mesec dana da proučim i shvatim ko šta radi.“

Moldavska politička scena podeljena je u dva velika tabora: proevropski i proruski. Mediji su podeljeni po sličnoj liniji: neki podržavaju komunističku partiju, dok drugi forsiraju kandidate Saveza za evropsku integraciju Moldavije.

„Pred kraj kampanje politička podeljenost i pristrasnost medija postaje itekako vidljiva,“ kaže privremeni direktor Centra za nezavisno novinarstvo i šef monitoringa izborne kampanje Nadin Gogu. „Veoma je komplikovano za publiku, jer moraju da gledaju različite TV kanale da bi razumeli vesti.“

Moldavske nevladine organizacije takođe aktivno učestvuju u predizbornom procesu. „Mi objavljujemo imena kandidata koji su ranije obavljali javne funkcije i bili optuženi za korupciju ili nisu propisno prijavili imovinu koju su lično stekli dok su imali pristup javnim sredstvima“, kaže Petru Makovei iz Građanske inicijative za čisti parlament.

„Spisak je prilično dug i želeli bismo da sve političke stranke imaju jasan stav o takvim političarima. U svakoj drugoj zemlji to bi bio veliki medijski skandal, ali ne i u Moldaviji“, kaže on.

I međunarodna zajednica posmatra politički proces, a EU i Sjedinjene Države daju podršku demokratskim snagama u zemlji.

Prošle nedelje, američki Senat doneo je rezoluciju kojom se odaje priznanje demokratskim postignućima Moldavije i izražava podrška slobodnim i transparentnim izborima.

„Moldavija je uspela da se izbori sa nizom velikih ekonomskih i političkih izazova da bi održala te izbore; uspeh izbora je važan, ne samo za Moldaviju, već i za region u celini“, rekao je demokratski senator iz Masačusetsa Džon Keri. „Nadam se da će moldavski narod 28. novembra imati izbore prema najvišim demokratskim standardima, koji će dovesti do formiranja vlade koja će biti u stanju da nastavi sa potrebnim reformama.“

Neki političari su se, međutim, već žalili na nepravilnosti, a neki su prijavili i otmice i jednu nameštenu automobilsku nesreću. „Društvo je veoma napeto i vlada bi trebalo da bude apsolutno pripremljena na svaki izazov“, kaže Igor Botan, šef Udruženja za učestvovanje u demokratiji.

Za ukupno 101 mesto u parlamentu bori se dvadeset partija i 19 nezavisnih kandidata. Prema rezultatima najnovijih istraživanja, pet ili šest stranaka imaju realne izglede da se domognu tih mesta.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.