Mogući razgovori o rekonstrukciji vlade

Izvor: Politika, Beta, 03.Feb.2010, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući razgovori o rekonstrukciji vlade

Očekujemo da će u narednim mesecima biti razgovora unutar koalicije kako da dođemo do vlade koja neće trpeti kritike kao ova vlada, kažu u DS-u

Nema nijednog razloga za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a rekonstrukcija vlade nije isključena, mada o tome još nema političke saglasnosti. Tako u vladajućem bloku komentarišu izjavu ministra za rad Rasima Ljajića da je Srbiji potreban „jak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << politički potez”, odnosno izbori ili rekonstrukcija vlade. Portparol DS-a Jelena Trivan kaže da svi misle da je vlada prevelika, preglomazna i da je svima jasno da za mnoge funkcije građani nemaju opravdanje i ne vide njihov smisao.

„Ne znamo, međutim, kako da dođemo do funkcionalne vlade jer se ona ne dobija samo brojevima, odnosno prostim smanjivanjem broja ministarstava nego i drugačijom organizacijom i radom. Očekujem da će u narednim mesecima biti razgovora unutar koalicije kako da dođemo do vlade koja neće trpeti takve kritike”, kaže Trivanova za „Politiku”.

Na pitanje zašto do sada vlada nije rekonstruisana ako je jasno da je prevelika, ona odgovara da je tema složena jer je i koalicija komplikovana i velika.

„Ne želim da ulazim u to ko bi mogao da bude protiv ili za rekonstrukciju, ali principijelno govoreći, ako se postigne saglasnost u vladajućoj koaliciji oko tog pitanja, budite sigurni da će DS biti za. To neće izazvati unutrašnju turbulenciju u stranci. Naprotiv, takav potez će dobiti aplauz”, tvrdi Trivanova. Ona podseća da su demokrate i prošle godine govorili da racionalizacija vlade treba da bude sprovedena na svim nivoima, ali da to ne bi trebalo da bude demagoško pitanje kojim se dobija naklonost građana.

U Socijalističkoj partiji Srbije i G 17 plus lopticu prebacuju u dvorište DS-a naglašavajući da oni kao stožerna stranka koalicije treba prvi da pokrenu tu priču.

Portparol SPS-a Đorđe Milićević kaže za naš list da oni nikada nisu rekli da su protiv rekonstrukcije vlade. Međutim, kako ističe, o tome mora da se razgovara na bazi ozbiljnog i precizno formulisanog predloga.

„Takvog predloga na zvaničnim razgovorima u okviru koalicije do sada nije bilo. Nismo spremni da razgovaramo samo o kozmetičkim promenama tako što ćemo ugasiti jedno ministarstvo, a ministra, državne sekretare i sve zaposlene prebaciti u drugo ministarstvo, pošto time ne bismo ništa rešili. Spremni smo da razgovaramo i o tome kako koje ministarstvo radi. Do sada, osim medijskih pokušaja, nije bilo stvarnih pokušaja da se rekonstruiše vlada”, kaže Milićević.

Ovoj ideji ne protive se ni u G 17 plus. Kako su nam rekli u ovoj partiji, oni su spremni na razgovor o rekonstrukciji i o smanjenju broja ministarstava. I G 17 plus smatra da je na potezu DS kao stožerna stranka. „Ukoliko postoji stvarna želja da se to uradi, mi nismo kočničari, ali o tome i ne odlučujemo", kaže izvor u toj partiji.

U DS-u, SPS-u i G 17 plus su saglasni da vanredni izbori ne treba da se održavaju ove godine jer su pred Srbijom mnogo preče teme. Vladu, kako kaže Jelena Trivan, ove godine očekuje nekoliko jakih političkih poteza koji su strateški mnogo važniji nego izbori ili rekonstrukcija vlade koje je pomenuo Ljajić. „To je konzistentna ekonomska politika koja će zemlju izvući iz recesije, i to je prva stvar koju vlada mora da uradi. Takođe, potrebni su nam rezultati u spoljnoj politici u vezi sa evropskim integracijama i sa procesom pred sudom pravde”, kaže ona.

U SPS-u tvrde da im rezultati izbora održanih u poslednjoj godini i po dana daju povod za zadovoljstvo, pa bi im čak u tom smislu izbori i odgovarali. Međutim, kako kaže Milićević, SPS kao državotvorna stranka nije spremna da zarad „političkog rezultata žrtvuje nešto što je interes građana, a to je politička stabilnost jer bez nje ne možemo dalje u realizaciji proklamovanih ciljeva”.

U G 17 plusu ističu da o izborima odlučuje predsednik države i da je to pitanje za njega. Oni su, kažu, za izbore spremni u svakom trenutku, ali smatraju i da ništa korisno ne bi doneli Srbiji već bi samo bilo potrošeno mnogo novca.

Za političke analitičare Ljajićeva izjava je više konstatacija političke i ekonomske krize nego ozbiljan poziv za rekonstrukciju vlade ili nove izbore.

Prema mišljenju Slobodana Antonića, Ljajić pripada onoj vrsti političara koji su zbog prirode resora koji vodi češće među ljudima suočenim sa životnim problemima i zato on vidi očaj i nezadovoljstvo i oseća da se nešto mora preduzeti.

„Ono što je rekao jeste njegovo lično mišljenje i u vladi je sa takvim stavom u manjini. Većina misli da stvari stoje dobro i da ne treba ništa menjati. On za sada skreće pažnju na dešavanja, ali ostaje da se vidi da li će to uticati i na ostale”, kaže Antonić.

Za Dejana Vuka Stankovića Ljajićeva izjava je glasno razmišljanje o tome šta bi trebalo da se radi. „Više mi to liči na konstataciju da je zemlja u dubokoj političkoj i ekonomskoj krizi nego što je nagoveštaj budućih dramatičnih političkih poteza. Od Ljajića ne zavisi da li će biti izbora. Ako DS hoće izbore, biće ih”, konstatuje Stanković.

J. Cerovina

[objavljeno: 04/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.