Mogući novi izbori u Beogradu

Izvor: B92, 14.Jul.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogući novi izbori u Beogradu

Beograd -- Ni dva meseca posle lokalnih izbora, još se ne zna da li će u Beogradu biti formirana vlast, ili će biti održani novi izbori.

Naime, na sednici Skupštine danas su samo verifikovani mandati svih 110 odbornika, a sednica je potom prekinuta. Radikali i narodnjaci smatraju da treba raspisati nove izbore. I socijalisti i demokrate kažu da su mogući izbori, ali i dogovor.

Aleksandar Vučić je do nedelje bio siguran da će postati gradonačelnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali posle uskraćivanja podrške socijalista, sada izlazak iz krize vidi samo u novim izborima. Iako su ih ostavili u poslednji čas, narodnjaci i dalje veruju SPS-u i nadaju se da socijalisti neće ući u koaliciju sa LDP-om.

Oni od kojih zavisi da li će biti formirana vlast ili će biti novih izbora, socijalisti, i dalje vode neformalne razgovore i sa jednima i sa drugima.

Ispred skupštinske sale Aleksandar Antić razgovarao je i sa Andrijom Mladenovićem, ali i sa Draganom Đilasom. Međutim, šta će stvarno odlučiti, socijalisti još ne saopštavaju.

Kandidat ZES-a za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas veruje da još nije sve gotovo i da postoji prostor za dogovor, ali tvrdi da je spreman i da se ponovo odmeri na izborima.

Za dogovor demokrata i socijalista neophodna je podrska LDP-a, koji se već izjansio da će podržati formiranje ove koalicije. Iako su sa socijalistima za govornicom razmenjivali oštre optužbe, LDP ne razume zašto socijalisti traže nove izbore.

Najkasnije za osam dana, kada ističe rok za izbor predsednika i sekretara Skupštine, znaće se da li će Beograđani dobiti novog gradonačelnika ili će ponovo na birališta.

Ukoliko razgovori socijalista i demokrata ne uspeju, sledi prinudna uprava i novi izbori.

Na današnjoj sednici Skupštine grada verifikovani su mandati odbornika, nakon čega je sednica prekinuta a da nije izabran ni predsednik Skupštine grada, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Đilas: Osam dana do rešenja

Ukoliko u roku od osam dana ne bude dogovorena većina sa koalicijom okupljenom oko SPS-a, Beograd će imati nove izbore, rekao je odbornik liste "Za evropski Beograd" Dragan Đilas, posle konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda na kojoj su verifikovani mandati novih odbornika.

On je rekao da je uveren da će vlast u Beogradu biti formirana na istom principu kao i na nivou Republike i naveo da će "razgovori sa socijalistima o formiranju vlasti u prestonici biti započeti sutra ili narednih dana". Đilas je napomenuo da poštuje stavove LDP-a da daju manjinsku podršku gradskoj vladi u Beogradu.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje opozicije da su odbornici "bili potplaćivani", Đilas je odgovorio da "nema nikakve trgovine u gradskom parlamentu" i da te tvrdnje "iznose oni koji su nezadovoljni što nisu postali republički poslanici".

Đilas je rekao da je realnije da lista Za evropski Beograd i Socijalistička partija Srbije formiraju gradsku vlast, uz podršku Liberalno-demokratske partije, nego da budu raspisani novi izbori za parlament glavnog grada.

Pet opština još bez vlasti

Inače, od 17 beogradskih opština, vlast još nije formirana na Voždovcu, Paliluli, Rakovici, Barajevu i Mladenovcu, koje će sačekati politički dogovor na gradskom nivou, prenosi Tanjug.

Konstitutivne sednice skupština opština Palilula, Voždovac, Rakovica i Barajevo bile su prekinute bez dogovora o većini, a bez vlasti je i opština Mladenovac. U 12 gradskih opština, do sada, izabrani su predsednici opština - DS ima osam, DSS dva i po jedan SRS i grupa građana.

Daćemo našu ponudu SPS-u. Imamo podršku LDP-a i, ako socijalisti žele da gradimo Beograd zajedno, gradićemo ga. Ako ne žele, ići ćemo na nove izbore, pobediti i graditi Beograd sami, rekao je Đilas novinarima u Skupštini grada posle sednice na kojoj su verifikovani mandati novih odbornika.

Funkcioner Demokratske stranke rekao je da će se lista Za evropski Beograd danas ili sutra dogovoriti sa socijalistima o početku pregovora o formiranju gradske vlasti.

Đilas je naveo da lično smatra da izbori nisu najpametnije rešenje, iako misli da bi birači u još većem broju podržali listu Za evropski Beograd.

On je odbacio navode medija i tvrdnje opozicije da je odbornicima SPS-a nuđen novac da uđu u koaliciju sa DS-om u Beogradu i prihvate podršku LDP-a.

"To su budalaštine. Nema trgovine ni para, mi nismo ni počeli razgovore sa SPS-om u Beogradu", kazao je on.

LDP: Ne protivimo se izborima

Odbornik Liberalno-demokratske partije Dejan Ranđić ocenio je da je bolje da Beograd dobije novu vlast nego da budu raspisani izbori.

Ranđić je novinarima u gradskoj skupštini rekao da bi to bila manjinska vlada Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, koju bi podržao LDP.

Kako je naveo, njegova stranka ima razumevanja za to što demokrate moraju ući u vlast sa SPS-om u Beogradu, ali to ne znači da će LDP postati partner socijalistima.

On je naveo da SPS u poslednjih nekoliko dana pokazuje "politiku ucena i sedenja na više stolica".

Ranđić je kazao da se LDP ne protivi ideji ponovnih izbora, jer su sigurni da će građani umeti da kazne one koji su doveli do prevremenih izbora.

SPS: Izbori ostaju mogućnost

Odbornik SPS-a Aleksandar Antić izjavio je da u narednih desetak dana očekuje da odbornici nastave sa radom "ne bi li uspeli da naprave kakvu takvu većinu i završe konstitutivnu sednicu".

On je, posle prekida sednice, u izjavi novinarima naveo i da "ostaje i mogućnost novih izbora u Beogradu".

"Nije mi prijatno što naš sporazum nije mogao biti ispunjen, ali ja sam član SPS-a, a to je odluka Glavnog odbora SPS-a", rekao je Antić povodom raskida koalicije sa radikalima i narodnjacima.

Antić je rekao i da mu je žao što odbornici DSS-NS i SRS nisu učetvovali u verifikaciji mandata.

Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović ocenio je da su u Beogradu novi izbori izvesniji od postizanja dogovora oko nove skupštinske većine.

"To je moje lično mišljenje, ali će se sve znati za nekih sedam-osam dana", odgovorio je on na pitanje da li su novi izbori u Beogradu bliži od spremnosti socijalista da prihvate eventualnu spoljnu podršku LDP-a i sa DS-om formiraju novu vlast u prestonici Srbije.

Prema njegovom mišljenju, novi izbori bi, ipak, naneli veliku štetu, pre svega građanima Beograda, ali i pojedinim strankama.

"Možda se DSS predomisli i prihvati ponudu DS-a da, zajedno s nama, formira skupštinsku većinu u Beogradu, jer pretpostavljam da ni njima novi izbori ne bi odgovarali", rekao je Bajatović.

"Ukoliko se kompromis ne postigne, jedini izlaz biće novo glasanje, ali bi Beograd u tom slučao potpuno stao u narednih godinu dana", zaključio je drugi čovek socijalista, koji je i predsednik Pokrajinskog odbora te stranke u Vojvodini.

Dačić: Najčasniji izlaz iz situacije

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da sumnja da je moguće da se bez novih izbora nađe rešenje za vlast u Beogradu.

Socijalisti su juče odlučili da raskinu koaliciju koju su 28. maja na Kalemegdanskoj terasi potpisali sa SRS-om i koalicijom DSS-NS, ali nisu postigli dogovor sa DS-om o većini u Beogradu.

Dačić je, gostujući u Utisku nedelje, rekao da je predsedništvo socijalista raskinulo koaliciju za Beograd sa radikalima i koalicijom DSS-NS kako ne bi došlo do posledica po novu republičku vlast.

"Svako rešenje u Beogradu koje bi bilo drugačije nego na nivou Srbije dovodi u pitanje vlast na nivou Srbije, Vojvodine itd. Činjenica je i da je parlamentarna većina sa LDP-om u ovom trenutku teško ostvariva", kaže on.

"Zato će odbornici SPS-a učestvovati u verifikaciji mandata, a u narednim danima će se videti da li je uopšte moguće napraviti bilo kakvu većinu ili će doći do novih izbora", kaže Dačić.

On dodaje da se SPS trenutno ne opredeljuje ni za koga. "Tražimo najčasniji izlaz iz situacije, da sačuvamo republičku vlast i da ne budemo nekorektni do kraja sa onima sa kojima smo do sada razgovarali", kaže on.

Dačić kaže da nije bilo "slamanja” beogradskog odbora SPS-a i da je odluka doneta većinom glasova. On je odbacio navode da su tajkuni uticali na odluku SPS-a da raskine koaliciju sa radikalima i narodnjacima.

"Tajkuni su osam godina bili na strani ovih koji su bili na vlasti i sada neko zamera da li tajkuni prave pritisak. Nikakvih pritisaka nije bilo. Mogu da vrše pritisak koliko hoće, znate li koliko su para nama davali da srušimo Koštuničinu vladu", kaže on.

"Milione, tajkuni i biznismeni, ali nismo hteli zato što ne postoje stvari koje će SPS da uradi, i ja lično, a koje neće biti u interesu SPS-a", rekao je Dačić.

Blagojević: Ponavljanje realno

Za izbore nove gradske vlasti potrebna je većina od 56 odbornika. DS i G17 imaju 45, socijalisti i PUPS 6, a LDP 7 odbornika.

Međutim, s obzirom na raspoloženje u SPS-u i LDP-u, biće vrlo teško da te grupacije formiraju vlast u Beogradu. Iako su spremni na saradnju sa DS-om, nezamislivo im je da se međusobno podržavaju.

U takvom rasporedu snaga izbori se pominju kao mogućnost. Za Marka Blagojevića, iz CeSID-a, ponovljeni izbori za Beograd su realna opcija. Ko bi, međutim, imao koristi od tih izbora sada je teško prognozirati, kaže Blagojević.

"Jedna od mogućih opcija je da na tim ponovljenim izborima DS i LDP prođu bolje, da prikupe još koji glas i da nakon tih izbora imaju možda dovoljno glasova da sami formiraju gradsku vlast", kaže on.

"Možda je taj put do ponovljenih izbora put da socijalisti izgube na popularnosti, možda da ne pređu ni cenzus, ali da istovremeno sačuvaju čast i obraz", rekao je Blagojević.

On smatra da na eventualnim ponovljenim izborima radikali i DSS ne bi mogli da ostvare rezultat koji bi im omogućio formiranje vlasti u Beogradu.

"S obzirom da više neće biti moguća koalicija sa socijalistima, da će koaliciju morati da traže samo sa DSS-om, a ukoliko uzmemo u obzir rezultate prethodnih izbora u Beogradu, čini se da ta koalicija ne bi mogla da napravi toliko bolji rezultat da samo radikali i DSS imaju dovoljno da sami formiraju vlast", kazao je Blagojević.

Krajnji rok za izbor gradonačelnika Beograda i gradskog veća je 22. avgust. Ako do tada ne dođe do dogovora, Vlada Srbije može da uvede privremene mere, a predsednica Skupštine Srbije da raspiše nove lokalne izbore za Beograd.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konstitutivna sednica Skupštine Beograda

Izvor: RTS, 14.Jul.2008

U Skupštini grada Beograda verifikovani su mandati svih 110 novih odbornika. Predsedavajući je potom prekinuo sednicu i najavio da će odbornici o nastavku biti blagovremeno obavešteni. U nastavku, koji još nije zakazan, trebalo bi da budu izabrani...

Nastavak na RTS...

Verifikovani mandati svih 110 odbornika, bez prisustva SRS i DSS-NS

Izvor: Blic, 14.Jul.2008

Skupština grada Beograda verifikovala je danas mandate svih 110 odbornika izabranih 11. maja, posle čega je konstitutivna sednica prekinuta...U nastavku, koji još nije zakazan, trebalo bi da budu izabrani predsednik Skupštine grada, sekretar i njihovi zamenici, čime bi skupštine bila konstituisana....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.