Izvor: Blic, 14.Jul.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Verifikovani mandati svih 110 odbornika, bez prisustva SRS i DSS-NS

Skupština grada Beograda verifikovala je danas mandate svih 110 odbornika izabranih 11. maja, posle čega je konstitutivna sednica prekinuta.

U nastavku, koji još nije zakazan, trebalo bi da budu izabrani predsednik Skupštine grada, sekretar i njihovi zamenici, čime bi skupštine bila konstituisana. Rok za to je 22. jul.

Verifikaciji danas nisu prisustvovali odbornici SRS i DSS-NS koji su napustili sednicu posle rasprave o izglasavanju i predlaganju dnevnog reda. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Predsedavajući sednici, najstariji odbornik, Branislav Belić saopštio je da je sednicu prekinuo na predlog SPSa- jer ne postoji dogovor o novoj većini.

SPS je juče raskinula koaliciju sa narodnjacima i radikalima, sklopljenu 28. maja.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su ranije sa 58 glasova "za" novi dnevni red konstitutivne sednice, nakon što su odbornici radikala i narodnjaka napustili sednicu.

Tim dnevnim redom, koji je predložio Aleksandar Antić iz SPS-a, predviđena je verifikacija mandata odbornika, izbor predsednika skupštine grada i njegovog zamenika, kao i razrešenje dosadašnjih i izbor novog sekretara i zamenika sekretara.

Prethodno nije usvojen dnevni red na kome je bio i izbor gradonačelnika i gradskog veća jer su za njega glasala 54 odbornika liste "Za evropski Beograd", LDP-a i PUPS-a.

Skupština grada Beograda ima 110 odbornika, od toga lista "Za evropski Beograd" ima 45, Srpska radikalna stranka 40, a koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 12.

Liberalno-demokratska partija ima sedam mandata, a koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije (SPS-PUPS) šest mandata - četiri socijalisti i dva PUPS.

Skupština grada smatra se konstituisanom izborom predsednika skupštine i postavljenjem sekretara skupštine. Rok za konstituisanje, kako skupština ne bi bila raspuštena i raspisani novi izbori, iznosi 60 dana od završetka izbora, što je u slučaju Beograda 22. jul. Rok za izbor gradonačelnika, koga predlaže predsednik Skupštine grada, i gradskog veća jeste mesec dana od izbora predsednika Skupštine grada.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.