Moguće konstituisanje Doma naroda

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jan.2015, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće konstituisanje Doma naroda

SARAJEVO - Ispunjeni su uslovi za konstituisanje Doma naroda parlamenta BiH nakon što je Centralna izborna komisija BiH (CIK) danas potvrdila rezultate posrednih izbora za ovaj dom iz Federacije BiH.

Bošnjački delegati u Domu naroda BiH prema potvrđenim rezultatima su Halid Genjac, Safet Softić i Sead Kadić iz SDA, Fahrudin Radončić (SBB) i Sifet Podžić iz DF-a. Novi hrvatski delegati su Bariša Čolak, Zdenka Džambas, Ljilja Zovko iz HDZ-a BiH, te Martin Raguž iz HDZ >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << 1990. Izbor ostalih pet, srpskih delegata Doma naroda bh. parlamenta iz RS, CIK je ranije potvrdio. Novi delegati u Klubu Srba su Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a, Dragutin Rodić (DNS), te Darko Babalj i Ognjen Tadić, obojica iz SDS-a.

"Konstitutivna sjednica Doma naroda može biti sazvana u toku dana ili sutra, ali to zavisi od sazivača. Sjednicu može zakazati i sekretar Doma naroda", kazao je predsjednik CIK-a Stjepan Mikić reagujući na ranije tvrdnje sekretara Doma naroda kako konstitutivnu sjednicu nema ko sazvati jer nema Kolegija budući da su njegova dva člana Staša Košarac i Dragan Čović izabrani na druge funkcije, a da je Sulejman Tihić umro u septembru prošle godine.

Branko Petrić, član CIK-a, podsjetio je da je poslovnik Doma naroda propisao da konstitutivnu sjednicu zakazuje Kolegij prethodnog saziva.

"To što jedan član Kolegijuma više nije živ, a druga dvojica su izabrani na druge funkcije, ne znači da njih dvojica ne mogu sazvati konstitutivnu sjednicu, jer je činjenica da su oni članovi Kolegijuma u prethodnom sazivu. Oni se ne moraju pojavljivati na sjednici", naglasio je Petrić.

CIK je danas usvojio i izvještaj o provođenju opštih izbora 2014. godine i proslijediće ga bh. parlamentu. U izvještaju je istaknuto da posrednim izborima u Klub Srba Doma naroda Parlamenta FBiH nije moglo biti izabrano svih 17 delegata, nego njih 13. Zato je CIK parlamentu BiH sugerisao da hitnim izmjenama Izbornog zakona BiH omogući izbor svih 17 srpskih delegata, jer je ovaj broj za klubove konstitutivnih naroda propisan Ustavom FBiH.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.