Mjesni izbori u Rijeci: HDZ pojedinačno dobio osam mandata više od SDP-a

Izvor: SEEbiz.eu, 03.Dec.2018, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mjesni izbori u Rijeci: HDZ pojedinačno dobio osam mandata više od SDP-a

RIJEKA - Kad se analiziraju uspjesi stranaka pojedinačno na jučerašnjim izborima za mjestu samoupravu u Rijeci, onda se vidi da je HDZ osvojio najviše mandata - 53, dok je SDP samostalno osvojio 45 mjesta, i to 44 kroz koaliciju, a jedno sam.

Sada je jasno zašto se SDP odlučio na veliku koaliciju, jer kad se zbroje svi rezultati koalicije koju vodi SDP i koja funkcionira u Gradskom vijeću Rijeke, tada se dolazi do brojke od čak 78 mjesta koja su osvojili. No, pojedinačno >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je SDP u Rijeci ipak slabiji od HDZ-a, pokazali su jučerašnji izbori, piše Novi list.

Ali, i jedni i drugi imaju mnogo manje mandata nego prije četiri godine. Tada je HDZ osvojio 65, a SDP 64 mjesta.

Jasno je da su ojačale alternativne i manje stranke - tako je Akcija mladih osvojila 5 mandata, HNS deset - dva samostalno, a 8 kroz koaliciju sa SDP-om, PGS-om i ostalima, HSS dva, HSU devet kroz istu koaliciju sa SDP-om, a jednako tako i IDS dva. Lista za Rijeku osvojila je deset mjesta, a MOST i NL Bura po devet.

PGS je također osvojio devet mjesta, ali kroz koaliciju sa SDP-om, a Živi zid dva mjesta. Nezavisni kandidati osvojili su ukupno 11 mandata, što sve zajedno čini 176 mjesta u vijećima mjesnih odbora Rijeke.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.