Ministar blizak Merkelovoj odlučio da se ne kandiduje na izborima

Izvor: B92, 12.Maj.2020, 11:00

Ministar blizak Merkelovoj odlučio da se ne kandiduje na izborima

Nekadašnji ministar odbrane Nemačke Tomas de Mezijer, odlučio je da se na idućim izborima više ne kandiduje.

De Mezijer je jedan od najbližih saradnika nemačke kancelarke Angele Merkel,

On je o svojoj odluci informisao CDU okruga Majsen, preko kojeg je ušao u Bundestag.

"Informišem vas već sada o mojoj odluci kako bi CDU u mom okrugu mogao na miru da nađe naslednika", napisao je on svojim partijskim kolegama.

De Mezijer, inače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rođak poslednjeg premijera DDR-a Lotara de Mezijera, je 1990. godine postao ministar kulture u vladi pokrajine Meklenburg-Forpomern, a potom je prešao u Saksoniju, gde je preuzeo vođenje kabineta tadašnjeg premijera te pokrajine Kurta Budenkopfa.

U toj pokrajini on je bio i ministar finansija, a kasnije i ministar unutrašnjih poslova.

Nakon parlamentarnih izbora 2005. godine je kancelarka Merkel De Mezijera uzela u svoj najuži tim saradnika, te je postao ministar za posebne zadatke.

U drugoj vladi pod kancelarkom Merkel 2009. godine, De Mezijer postao je ministar unutrašnjih poslova, a dve godine kasnije preuzeo je Ministarstvo odbrane.

Nakon nove pobede CDU na izborima 2013.on je napustio vladu i ostao u Bundestagu.

De Mezijer je svoju odluku o povlačenju obrazložio time da će iduće godine, kada se održavaju izbori, već imati 67 godina i da je nakon savetovanja sa suprugom doneo odluku da se posveti privatnom životu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.