Milić: Razgovori sa LSV, nećemo u Demokratski front

Izvor: Press, 29.Jan.2014, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milić: Razgovori sa LSV, nećemo u Demokratski front

Milić je rekao da LDP nije razgovarao sa Tadićem, da ih niko nije ni pitao o Frontu, niti im rekao protiv koga bi bio, da li protiv lidera DS Dragana Ðilasa ili nekog drugog.

"Sa našeg aspekta, to je prilično neozbiljna inicijativa u ovom trenutku, u danu kada su praktično raspisani izbori", rekao je Milić gostujući na B92.

LDP je, kako je dodao, davno rekao da su koalicije prevaziđena forma udruživanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << zbog čega liberali, ovog puta, razgovaraju sa strankama koje su im ideološki bliske o drugačijem obliku udruživanja, a ti razgovori još nisu završeni.

To su, kako je rekao, pre svega razgovori LDP i LSV koji treba da rezultiraju novim političkim odnosom koji podrazumeva drugačiji oblik povezivanja republičke i regionalne stranke - zajedničnu politiku u važnim stvarima, zajednički poslanički klub, zajedničko učešće na pokrajinskim, lokalnim i republičkim izborima...

Milić je dodao da bi se taj politički blok razlikovao po politici od ostalih, jer to ne bi bio savez u kome je važno koliko ko ima mandata i na kojoj listi.

"Pokušavamo da se dogovaramo na jasnim političkim ciljevima zajedničkim LSV i LDP, a to su automija Vojvodine, promena Ustava, zaštita manjinskih prava", rekao je Milić i dodao da odnos prema lideru SNS Aleksandru Vučiću i naprednjacima uopšte nije tema, iako se to priča "po kuloarima i spin majstorima".

LDP je, dodao je Milić, blizu dogovora o koaliciji sa tradicionalnim partnerima - Socijaldemokratskom unijom Žarka Koraća, Asocijacijom slobodnih i nezavisnih sindikata i nekim manjinskim strankama. 

Na pitanje šta će biti posle izbora i sa kim je moguća saradnja, Milić je odgovorio:

"Ne znamo kakvi će biti rezultati, a za nas nije sporno da je suština LDP od osnivanja bila politika koju zastupa i da smo nakon izbora spremni da razgovaramo i sa SNS i DS o politici i političkim temama koje su krucijalne i suštinske za zemlju. Ako postignemo saglasnost sa DS, SNS ili nekom trećom strankom, koja se možda pojavi, možda Tadić napravi iznenađenje i osvoji 30 odsto glasova, ne znam...".

Te teme su, objasnio je Milić, konstanta politike LDP od njegovog osnivanja, a to su evropske integracije, rešenje Kosova, ekonomske reforme i reforme javnog sektora, a prilikom formiranja vlade težište treba da bude na ekonomskim reformama.

Upitan kakvu kampanju očekuje, Milić je ocenio da su prema LDP kampanje vlasti uvek bile prljave i da ona prvenstveno i određuje kako će izgledati kampanja.

Milić je rekao i da treba ponuditi jasan zakon o radu, a "ideja vodilja" bi, kako smatra, trebao da bude Zakon iz 2003. godine koji je donela vlada Zorana Ðinđića i da se on prilagodi sadašnjem vremenu.

Govoreći o rasvetljavanju ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Milić je ocenio da je vlada učinila mnogo neočekivanih stvari i da je ostvaren napredak u istaživanju ubistva novinara, ali da će biti mnogo problema dok se proces ne okonča.

Upitan koliko je LDP-u važno da se otkrije pozadina ubistva premijera Ðinđića, on je rekao da je liberalima to na prvom mestu, a njemu lično važnije od svega. 

"Rasvetljavanje ubistva premijera je od krucijalne važnosti za ovu zemlju i ona bez toga teško može da uradi ono što je najneophodnije, da se oslobodi prošlosti i krene ka razvoju", rekao je Milić.

Govoreći o akcijama hapšenja narko dilera i o eventualnom "curenju informacija " iz MUP-a, on je rekao da se u tako velikim akcijama, kao što su Grom 1 i 2 i ne očekuje da se uhapše veliki narkodileri, jer je uključen veliki broj policajaca, pa informacije mogu da procure i ako nema zle namere. 

Glavni dileri se, objašnjava on, hapse u malim akcijama, u koje je uključen mali broj ljudi.

"Ako se radi o klasičnom kriminalu može da curi od operativaca i to je najlogičnije", zaključio je Milić, koji je i bivši policajac.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Čeda pregovara sa Ugljaninom?

Izvor: Večernje novosti, 29.Jan.2014

DOK je vlast skoro već „spakovala“ svoje predizborne tabore, na strani razdrobljene opozicije u toku su teški pregovori „svako sa svakim“, kako bi se formirali blokovi za veliku političku trku. Pravi međustranački galimatijas nastao je posle odluke Borisa Tadića, počasnog predsednika DS...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.