Merkel gubi u najvećoj pokrajini?

Izvor: B92, 13.Maj.2012, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel gubi u najvećoj pokrajini?

Berlin -- U Nemačkoj pokrajini Severnoj Rajni Vestfaliji počeli su pokrajinski izbori, na kojima se odlučuje o tome ko će u narednom mandatu vladati ovom pokrajinom.

Severna Rajna Vestfalija (NRW) je najmnogoljudnija federalna jedinica sa više od 18 miliona stanovnika.

Izbori u NRW, čije biračko telo od 13, 2 miliona stanovnika čini petinu ukupnog biračkog tela Nemačke, nazivaju se i ''mali savezni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izbori'' i time se jasno ukazuje na njihov značaj, kada je reč o Nemačkoj.

Izbori u NRW daju ton saveznim izborima, najavljenim za septembar sledeće godine, smatraju i politički analitičari i statističari.

Ko će vladati NRW, za sada nije jasno, ankete pokazuju da bi liberali danas mogli da uđu u pokrajinski parlament u Diseldorfu, ali da demohrišćanima kancelarke Merkel, za koje bi moglo da glasa 33 odsto birača, to neće biti dovoljno da sastave vladu u Diseldorfu.

Socijaldemokratska partija koja je tu bila na vlasti neprekidno 39 godna do 2005, zajedno sa popularnom Hanelorom Kraft, o kojoj se priča da bi, možda, mogla da bude i kancelarski kandidat socijaldemokrata, trebalo bi da osvoji 38 odsto glasova, Piratska partiija oko osam odsto, zeleni 11, a Levica, izgleda, neće ni ući u parlament.

Analitičari ocenjuju da bi model iz NRW mogao da bude ''obrazac'' za buduću saveznu vladu Nemačke, a u špekulacijama iz Diseldorfa se pominju sve opcije, od vlade velike kolicije između demohrišćana i socijaldemokrata do toga da bi liberali mogli da pretrče na stranu SPD i partije Zeleni i do toga da zeleni promene stranu, pa pređu kod demohrišćana.

Mediji: Merkelova neće dobiti većinu

Demohrišćani kancelarke Angele Merkel i njeni koalicioni partneri liberali neće na prevremenim izborima u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW) moći da dobiju većinu za formiranje vlade, prognoziraju mediji.

Socijaldemokratska partija, sa nosicem izborne liste Hanelorom Kraft, mogla bi i da trijumfuje, ocenjuju mediji ove izbore, koji se nazivaju i ''mali savezni izbori'' i koji, zapravo, daju ton saveznim izborima. Jer, u ovoj najmnogoljudnijoj pokrajini biračko telo od 13,2 miliona ljudi čini čak petinu biračkog tela Nemačke.

Ukoliko SPD i zeleni ne bi danas uspeli da dobiju dovoljnu većinu za vladu, onda bi demohrišćani ponovo bili u ''igri za moć'' i to za stvaranje vlade ''velike koalicije '' (oni i SPD), pod vođstvom Kraftove, veoma popularne političarke u NRW, o kojoj se govori da bi, možda, eventualno mogla da bude i kancelarski kandidat socijaldemokrata na saveznim izborima sledeće godine.

I na prošlim izborima u NRW 2010. godine situacija je bila neizvesna- demohrišćani su dobili 34,6 odsto glasova, a SPD 34,5 odsto.

Kada je reč o današnjim izborima, prognoze su da bi liberali trebalo da uspeju da uđu u pokrajinski parlament u Diseldorfu, demohrišćani kancelarke Merkel da dobiju oko 33 odsto glasova, što im ne bi bilo dovoljno za sastav vlade.

SPD, koja je tu bila na vlasti decenijama, mogla bi da dobije 38 odsto glasova, Piratska partija osam odsto glasova i Zeleni 11 odsto, dok bi partija levica mogla da za ''dlaku'' izgubi ulazak u parlament, jer bi za nju glasalo oko četiri odsto birača.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.