Merkel: Nemačka mora postati nova svetska velesila

Izvor: B92, 05.Mar.2016, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Nemačka mora postati nova svetska velesila

Nemačka kancelarka Ankela Merkel odbija da se povuče pod sve većim pritiskom izbegličke krize i poručuje da Nemačka treba da igra veću ulogu na svetskoj sceni.

Nemačka bi trebalo da preuzme veću ulogu na svetskoj političkoj sceni, naglasila je Merkelova na stranačkom skupu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Viltihu uoči regionalnih izbora u tri nemačke savezne države sledeće nedelje.

Izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se održavaju 13. marta biće veliki test popularnosti same Merkelove i njene migrantske politike u zemlji koja je prošle godine primila više od milion izbeglica.

Odbijajući da pod pritiskom promeni politiku prema izbegličkoj krizi, Merkelova je na stranačkom skupu naglasila da Nemačka mora da proširi svoj uticaj u svetu.

"Ne bi trebalo da širimo svoj uticaj samo putem izvoza. Moramo da preuzmemo više odgovornosti za ono što se dešava van evropskih granica, širom sveta. To znači više humanitarne pomoći, da veći angažman u zaštiti klime, fer trgovinu i mnogo više od onoga što bi se događalo u jednom zatvorenom društvu", dodala je Merkelova, prenosi “Dojče vele”.

Apel Merkelove za snažniji angažman Nemačke u svetu pokazuje rastuće poverenje u Nemačku na svetskoj sceni kako ta zemlja izlazi iz senke svoje nacističke prošlosti, komentar je Rojtersa. Ipak, to je i kancelarkin odgovor onima u Nemačkoj koji je pritiskaju da promeni politiku prema migrantskoj krizi.

Snažniji nemački angažman na svetskoj političkoj sceni nije potpuna novost. Nakon posredovanja u sukobu između Rusije i Ukrajine, Berlin je reagovao na teroristički napad u Parizu odlukom o slanju najmanje 1200 svojih vojnika u Siriju kako bi pomogli Francuskoj u borbi protiv terorista ID, što je najveća nemačka vojna misija u inostranstvu.

Nemačka pod vodstvom Angele Merkel polako postaje vodeća evropska sila jer je slabiji angažman SAD-a u nekim globalnim krizama ostavio prazninu i to mesto polako zauzima Nemačka, Velika Britanija se postepeno distancira u susret referendumu o članstvu u EU, a Francuska je zauzeta sopstvenim problemima.

.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ANGELA MERKEL: Amerika se povlači, Nemačka postaje nova svetska velesila

Izvor: Kurir, 05.Mar.2016

Nemačka mora preuzeti važniju ulogu na svetskoj političkoj sceni van granica Evrope, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel ovog vikenda na stranačkom skupu u Vitiliču, u susret nadolazećim izborima u tri nemačke savezne države...Izbori će biti veliki test popularnosti kancelarke i njene...

Nastavak na Kurir...

"Nemačka mora postati nova svetska velesila"

Izvor: Vesti-online.com, 05.Mar.2016

Nemačka kancelarka Angela Merkel smatra da bi njena zemlja trebalo da preuzme veću ulogu na svetskoj političkoj sceni. Kako je istakla na stranačkom skupu Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Viltihu uoči regionalnih izbora u tri nemačke savezne države sledeće nedelje, Berlin mora da povrati...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.