Mekalister: Izbori ne odlažu integracije, Fajon: Kampanje usporavaju procese

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jan.2016, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Izbori ne odlažu integracije, Fajon: Kampanje usporavaju procese

Prevremeni izbori neće usporiti proces pridruživanja te države Evropskoj uniji, kaže za Danas Dejvid Mekalister, izvestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu. Mekalister, ipak, ukazuje da će "biti značajno nastaviti reforme uoči i neposredno nakon održavanja izbora kako bi se održao zamajac".

S druge strane, Tanja Fajon, poslanica u Evropskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << parlamentu, navodi za Danas da "parlamentarni izbori u jednoj državi uvek na neki način uspore sve procese, pa i proces EU integracije".

"Sve stranke, pa i vladajuća su u periodu pred izbore u kampanji, neko vreme treba da se sastavi nova vlada, i na taj način se gubi dragoceno vreme za mnoge reforme koje su preko potrebne za efikasno funkcionisanje države i zadovoljnije građane. S jedne strane, može se reći da je EU integracija, pogotovo u fazi pregovora, u kojoj se Srbija trenutno nalazi, tehnički proces, međutim za sve nove zakone koje treba usvojiti, za sve EU zakonodavstvo, odnosno takozvani acquis communautaire, za sve reforme koje treba sprovesti, potrebna je jaka politička volja", konstatuje.

Fajonova poručuje da ne želi da komentariše samu odluku o prevremenim izborima, koja se apsolutno tiče srpske unutrašnje politike, "ali u svakom slučaju želim da izrazim nadu da će predstojeći izbori imati što manji uticaj na brzinu pregovaranja Srbije sa EU".

"Odluka o raspisivanju prevremenih izbora stiže relativno brzo pošto je Srbija otvorila prva dva poglavlja i šteta bi bilo da se taj pozitivni korak i ugodna dinamika naruše", zaključuje poslanica EP.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.