Mas odlazi sa čela Katalonije, postignut dogovor o novoj vladi?

Izvor: RTS, 09.Jan.2016, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas odlazi sa čela Katalonije, postignut dogovor o novoj vladi?

Separatistički lider Katalonije Artur Mas povući će se sa čela tog španskog regiona kako bi se izbegli novi regionalni izbori, javljaju lokalni mediji.
Istovremeno, AFP prenosi, pozivajući se na izvore u odlazećoj administraciji, da su katalonski separatisti postigli dogovor o formiranju nove regionalne vlade koja će raditi na nezavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << od Španije, i to nekoliko sati pre isteka roka za formiranje vlade.

Visoki neimenovani izvor u regionalnoj vladi rekao je francuskoj agenciji da su Masova secesionistička alijansa "Zajedno za da" i krajnje levičarska separatistička partija CUP postigli dogovor o formiranju vlade, te da neće ići na nove izbore.
Istovremeno, list El Mundo piše da će Masa, koji je na vlasti od 2010. godine, zameniti gradonačelnik katalonskog regiona Hirona Karles Puigdemont, prenosi Rojters.
Katalonija još od septembarskih izbora nema oformljenu vladu pošto je došlo do razilaženja između stranaka koje se zalažu za nezavisnost tog regiona, a koje su zajedno osvojile većinu.
Ukoliko novi kandidat ne bi bio izabran do 11. januara, automatski bi bili sazvani novi regionalni izbori, objašnjava britanska agencija.
Mas je pre nekoliko dana izjavio da je spreman da, i protiv svoje volje, sazove nove parlamentarne izbore pošto secesionistička frakcija španskog regiona, koja je pobedila na izborima u septembru, nije uspela da se usaglasi o tome ko bi trebalo da vodi novu vladu.
Sazivanje novih izbora, koji bi bili četvrti od 2010. u Kataloniji, unazadilo bi secesionističke težnje regiona, ocenjuje francuska agencija.
Masova secesionistička alijansa "Zajedno za da" je, uz podršku male, krajnje levičarske separatističje partije CUP, osvojila većinu mesta u 135-članom katalonskom parlamentu na izborima u septembru u bogatom severoistočnom španskom regionu od 7,5 miliona stanovnika.
Međutim, alijansa nije mogla da se usaglasi sa CUP oko formiranja nove vlade jer, uprkos intenzivnom pregovorima koji su trajali više od tri meseca, ta mala partija, koja ima 10 poslaničkih mesta, odbijala da Masu pruži potrebnu podršku da ponovo dođe na čelo Katalonije.
CUP se buni protiv mera štednje za koje se Mas zalaže i korupcioniških skandala sa kojima je njegova stranka povezana.
"Ne znam da li oni shvataju koliko veliku grešku prave", rekao je Mas pre nekoliko dana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mas odlazi sa čela Katalonije, postignut dogovor o novoj vladi

Izvor: RTS, 09.Jan.2016

Separatistički lider Katalonije Artur Mas rekao je da će se povući sa čela tog španskog regiona kako bi se izbegli novi regionalni izbori. . Katalonske separatističke stranke postigle su večeras sporazum o formiranju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.