Manjine: Izlaznost do 17 sati 37%

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 06.Jun.2010, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manjine: Izlaznost do 17 sati 37%

Beograd -- Prema preliminarnim rezultatima, 18,4 odsto upisanih pripadnika nacionalnih manjina izašlo je do 12 časova na izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina.

Preliminarni rezultati o odzivu birača mogu se pratiti na sajtu Ministarstva za ljudska i manjinska prava www.ljudskaprava.gov.rs, navedeno je u saopštenju.

Širom Srbije se održavaju izbori na kojima više od 400.000 pripadnika nacionalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << manjina u 161 opštini bira predstavnike u savete nacionalnih manjina.

Birači glasaju lično i tajno, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste na overenim glasačkim listićima koji će biti različite boje za svaku manjinu.

Nacionalne savete izabraće 19 nacionalnih manjina - 16 na neposrednim izborima, dok će Hrvati, Makedonci i Slovenci ta tela birati na posrednim izborima, odnosno putem elektorske skupštine.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić kaže za B92 da je resorno ministarstvo proglasilo ukupno 77 lista, a najviše su ih prijavile vlaška i romska manjina.

"Ovo su prvi izbori gde će nacionalne manjine, na neposredan način, izabrati svoje predstavnike i na taj način uticati na svoja prava i to konkretno u oblasti obrazovanja, informisanja, službene upotrebe jezika i pisma i kulture. Zapravo takvi Saveti imaju nadležnosti po pitanjima koja se tiču identiteta manjina”, objašnjava Antić.

Antić podseća da su izbori za savete nacionalnih manjina pionirska praksa u Srbiji koja je jedinstvena u Evropi. On naglašava da se ni u jednoj evropskoj državi još ne sprovode neposredni izbori za manjinsku samoupravu na nivou cele države. Izbori će prema Antićevim rečima doprineti zaštiti identiteta manjina u Srbiji

"Zato je važno istaći da sada, ovim izborima, standardi manjinskih prava u Srbiji se podižu na viši nivo. Na ovaj način mi možemo pokazati jedan poseban primer i u drugim državama u regionu, gde se takođe može koristiti ovakvo iskustvo. Ovo je vrlo važno, formiranjem Nacionalnih saveta, Srbija na neposredan način postiže više standarde manjinskih prava”,kaže on.

Prvi nezvanični rezultati izbora očekuju se u nedelju oko 23 časa, a očekuje se da će konačni biti objavljeni 9. juna.

Podsetimo, izbore za savete nacionalnih manjina propratile su oštre kritike, posebno Mađara i Bošnjaka, da neke stranke iz republičke vlade pokušavaju da se mešaju u taj proces.

I pored primedbi, očekivanja su velika, jer će posle njih nacionalne manjine ostvariti prava na kulturu, jezik, obrazovanje i informisanje u mnogo većoj meri nego što je do sada bio slučaj.

Pastor: Ima problema u proceduri

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da ima dosta problema u proceduri izbora za manjinske nacionalne savete.

Pastor je za B92 rekao da neka biračka mesta u Vojvodini jutros nisu bila na vreme otvorena jer nije bilo dovoljno prisutnih članova biračkih odbora.

On je naveo da su tek sinoć članovima biračkih odbora stigla rešenja o imenovanju.

"To je bruka i sramota. Ili se radi o zloj nameri ili se čitavo ovo pitanje toliko podcenjuje da je to sramota", kazao je Pastor.

Novi Pazar: Nema gužvi na biračkim mestima

Sva biračka mesta u Novom Pazaru za izbore za nacionalne savete otvorena su jutros u sedam sati i glasanje za sada protiče bez problema.

Predsednik Izborne komisije za ovo glasačko područje Muzafer Dragolovčanin rekao je agenciji Beta da je broj izašlih do devet sati očekivan za ovo doba dana.

"Za sada nema gužvi na biračkim mestima, ali još je jutro i rano je da se one stvaraju. To je tako na svim izborima u ovom gradu", rekao je Dragolovčanin.

U Novom Pazaru ima 48 biračkih mesta, na kojima će moći da se izjasni 48.105 birača koji su se upisali u poseban birački spisak.

Izbori u Bujanovcu i Preševu

U opštinama Bujnovac i Preševo jutros u sedam sati otvoreno je 49 biračkih mesta za izbore za savet nacionalnih manjina, a pravo glasa ima 27.521 pripadnik albanske nacionalne manjine.

Ragmi Mustafa, predsednik Izborne komisije Biračkog područja 5, kome pripadaju ove dve opštine, izjavio je da su, bez obzira na kratko vreme, pripreme uspešno obavljene i da nema razloga da danas ne bude sve kako propisi nalažu.

"Imali smo jako malo vremena za pripreme. Osim toga, svi mi ovaj posao radimo prvi put. Ja se ipak nadam da će sve proteći kako treba, o čemu govore i jutrošnje informacije sa svih biračkih mesta", kazao je Mustafa.

Albanci u Bujanovcu i Preševu na glasačkom listiću imaju dve liste sa 29 kandidata za budući Nacionalni savet. To su Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi i Demokratska unija Albanaca - Rahmi Zuljfiju.

Romska partija: Izbore kontrolišu samo predstavnici države

Romska partija protestvovala je što na biračkim mestima za izbore nacionanih saveta manjina nema predstavnika Romske partije i upozorila da ih kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa.

"Romska Partija najoštrije protestuje zbog činjenice da su širom Srbije otvorena biračka mesta za izbor Nacionalnog Saveta, a da te izbore kontrolišu isključivo predstavnici državnih organa, to jest drzave, jer se predstavnicima romske partije koji su predloženi za prošireni sastav, ne dozvoljava ulaz na birališta", navodi se u saopštenju stranke.

"Ne znamo kako drugačije da nazovemo ovu pojavu nego diskriminaciju i diktakturu", dodaje se u saopštenju koje je potpisao predsednik stranke Srdjan Šain.

Romska partija je pozvala ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da "pod hitno reaguje i ispravi grešku".
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.