Mala izlaznost, najviše za SNS

Izvor: B92, Beta, 17.Avg.2009, 00:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mala izlaznost, najviše za SNS

Gračanica -- U opštinama Priština i Peć, koje su izmeštene u Gračanicu i Goraždevac, održani vanredni lokalni izbori. Najviše glasova za SNS. Napadnut novinar Blica.

Prema nezvaničnim rezultatima glasanja za odbornike Skupštine grada Priština, na izbore je izašlo 3.448 od upisanih 10.397 birača sa teritorije Kosova, izjavio je načelnik Kosovskog upravnog okruga Goran Arsić. SNS saopštila je večeras da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je sa osvojenih 34 odsto ubedljivo ispred koalicije okupljene oko SPS za koju je, prema podacima SNS-a, glasalo 24 odsto birača.

Kosovske institucije ističu da su današnji izbori za njih nelegalni.

Arsić je rekao da su to nezvanični rezultati sa 28 biračkih mesta na Kosovu dok rezultati sa više od 70 biračkih mesta u centralnoj Srbiji još pristižu.

"Rezultati još uvek pristižu ali je evidentno da je odziv bio slab", kazao je Arsić.

Na izborima za Skupštinu grada Priština pravo glasa imalo je 26.090 građana, od čega 10.397 na teritoriji Kosova.

Danas su održani i izbori za Skupštinu opštine Peć, izmeštenu u Goraždevac, gde je pravo glasa imalo 8.310 građana, od čega 1.017 na Kosovu.

Kako je agenciji Beta izjavio Petar Miletić, u Goraždevcu i četiri okolna povratnička sela glasala su 663 birača.

Srpska napredna stranka saopštila je večeras da je sa osvojenih 34 odsto ubedljivo ispred koalicije okupljene oko Socijalisticke partije Srbije za koju je, prema podacima SNS-a, glasalo 24 odsto birača.

Demokratska stranka dobila je 16 odsto glasova, Srpska radikalna stranka 14 odsto, Grupa gradana "Opstanak" 10 odsto, dok je koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija osvojila 4,7 odsto glasova, podaci su SNS-a.

U opštinama Peć i Priština, izmeštenim u Goraždevac, odnosno Gračanicu, danas su održani lokalni izbori pošto je Vlada Srbije početkom aprila raspustila opštinske skupštine.

Vlada Srbije je u skupštini grada Prištine, izmeštenoj u Gračanici, i opštini Peć, izmeštenoj u Goraždevcu, uvela privremene mere početkom aprila zbog, zloupotrebe finansijskih sredstava lokalnih predstavnika vlasti i nekoordinacije sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju.

U Skupštini grada Prištine upravljačko telo činili su predstavnici Srpske radikalne stranke, a u Peći Demokratske stranke Srbije.

I u Gračanici i u Goraždevcu su nezadovoljni bivšim lokalnim rukovodstvima. Na izborima za skupštine grada Prištine i opštine Peć učestvuje šest stranačkih lista. Sve vodeće stranke u Srbiji imaju svoje kandidate za odbornike lokalnih skupština.

Načelnik kosovskog okruga Goran Arsić je rekao u današnjoj emisiji "Otvoreno sa Kosova" da ne čudi što je većina najjačih stranaka u Srbiji odlučilo da učestrvuje na lokalnim izborima, jer time žele da demonstriraju vezu tamošnjih Srba i Beograda.

Kosovske institucije su navodile da su današnji izbori za njih nelegalni, ali ih ne sprečavaju.

Napadnut novinar Blica

Tokom glasanja u Lapljem Selu dogodio se jedan incident. Na biračkom mestu u Lapljem Selu, gde se glasa za odbornike Skupštine grada Prištine, oko 13.30 članovi biračkog odbora koalicije SPS-JS-PUPS-Grupa građana "Vidovdan” napali su dopisnika "Blica” i zapretili mu likvidacijom.

Incident se dogodio u prostorijama Osnovne škole "Miladin Mitić". Dopisnik "Blica” Neđo Zejak rekao je agenciji Beta da je oko 13 časova obilazio ovo biračko mesto i da su na njega nasrnuli članovi biračkog odbora te koalicije.

On je naveo da je povod za napad bio jučerašnji tekst u "Blicu" - "Kandidati SPS-a za odbornike hoće da sede u dve klupe".

"Dvojica najekstremnijih članova ovog biračkog odbora izgurali su me iz prostorije i u školskom dvorištu zapretili: 'Proćiće ovaj dan a sutra ćeš biti likvidiran", rekao je Zejak i najavio da će podneti krivičnu prijavu protiv njih.

On je rekao da su pokušali da mu polome foto aparat i diktafon, ali da su ih u tome sprečili građani koji su se tu zadesili.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.