Makedonija pred izborima

Izvor: RTS, 21.Feb.2011, 18:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija pred izborima

Zbog bojkota parlamenta od strane opozicije, Makedonija pred vanrednim parlamentarnim izborima. Premijer Gruevski pozvao lidera opozicije Branka Crvenkovskog da dođe u parlament, kako bi se izglasao novi zakon o izborima.

Makedonski premijer Nikola Gruevski prihvatio je predlog opozicije da se raspišu prevremeni izbori.

"Pozivam Branka Crvenkovskog, lidera opozicionog Socijaldemokratskog saveza (SDSM) da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sutra dođe u parlament i da izglasamo zakon o izborima", rekao je Gruevski za televiziju Sitel, ne precizirajući datum održavanja eventualnih izbora.

Crvenkovski je, odgovarajući na poziv premijera, rekao da su izbori najbolji način da se prevaziđe politička bezizlaznost, ali pod uslovom da budu slobodni i pravični.

"U suprotnom, kriza će biti samo produbljena i radikalizovana", naveo je Crvenkovski, prenosi Balkan insajt.

Socijaldemokrate bojkotuju rad parlamenta od kraja januara, zahtevajući reforme izbornih zakona.

Ta stranka se nada da će reforme biti završene do 20. aprila, nakon čega bi parlament bio raspušten, a izbori održani sredinom juna.

Izbori već u aprilu?

Međutim, portparol vladajuće stranke VMRO DPMNE najavio je da, ukoliko se opozicija odmah vrati u parlament, izbori mogu biti održani već sredinom aprila.

Crvenkovski je, s druge strane, rekao da će se vratiti za pregovarački sto čim sud odmrzne račune medija koji kritikuju rad vlade, a koje su, kako tvrdi, u rukama Gruevskog.

Makedonija je zapala u političku krizu krajem januara, kada su socijaldemokrate i nekoliko drugih opozicionih partija napustile vladu. Opozicija je okrivila premijera Gruevskog da ograničava demokratske slobode, namerno sprečava ulazak Makedonije u NATO i EU i da nije u stanju da obezbedi ekonomski oporavak zemlje.

Neposredni uzrok za otpočinjanje bojkota bila je blokada računa televizije A1 TV, čiji se vlasnik sumnjiči za finansijski kriminal.

Ipak, stručnjaci smatraju da će stranka Gruevskog, VMRO DPMNE ponovo pobediti, jer je i dalje popularnija od socijaldemokrata.

Gruevski je na vlasti od 2006. godine, a sledeći regularni izbori trebalo je da budu održani 2012. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.