Makedonija: Ivanov vodi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 05.Apr.2009, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonija: Ivanov vodi

Beograd, Skoplje -- Kandidat VMRO DPMNE za predsednika Makedonije Đorđe Ivanov vodi sa 66,21 odsto glasova, saopštila je Državna izborna komisija.

Kako je saopšteno, kandidat Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Ljubomir Frčkovski dobio je podršku 33,21 odsto glasača koji su danas birali u drugom krugu izbora. Ti rezultati su saopšteni na osnovu 56,6 odsto prebrojanih glasačkih listića. Odziv je, na osnovu obrađenog materijala, bio 40,24 odsto, čime je ispunjen cenzus >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za izbor šefa države.

Posmatrači nevladine organizacije MOST-a registrovali su nekoliko nepravilnosti na biračkim mestima u Tetovu i Strugi, kao što su porodično glasanje, glasanje u tuđe ime i bez lične dokumentacije.

Mediji prenose da je odziv birača Albanaca bio niži nego u prvom krugu izbora.

VMRO-DPMNE ocenila je da su izbori prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi.

I najveća opoziciona stranka u Makedoniji SDSM, odmah nakon zatvaranja biračkih mesta ocenila je da je današnje glasanje proteklo relativno dobro, bez većih nepravilnosti.

Vladajuća stranka makedonskih Albanaca DUI ocenila je da su izbori protekli u mirnoj atmosferi bez većih neregularnosti.

Šef izbornog štaba stranke Gzim Ostreni nije hteo da komentariše informaciju da je izlaznost albanskih glasača danas bila znatno manja nego u prvom krugu pre dve nedelje.

Međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) koji su pratili i drugi krug glasanja na sutra će objaviti preliminarni izveštaj o toku glasanja.

Misija OEBS-a u Skoplju za ove izbore angažovala je 172 posmatrača iz 30 zemalja.

U drugom krugu lokalnih izbora glasalo se u 43 opštine i u gradu Skoplju, a prvi krug je održan u osam opština gde zbog nepravilnosti i vremenskih neprilika glasanje nije sprovedeno na izborima pre dve nedelje.

Parlamentarni izbori u Makedoniji, održani u junu prošle godine, bili su praćeni nasiljem u kojem je jedna osoba izgubila život, što je, prema oceni OEBS-a, umanjilo ugled zemlje u međunarodnoj zajednici.

"Da bi zemlja išla dalje ka Evropskoj uniji i NATO potrebno joj je da povrati poverenje u njenu demokratiju i zato su ovi izbori ključni za zemlju", rekao je šef misije OEBS-a u Skoplju Hose Luis Herero.

Analitičari smatraju da bi novi šef makedonske države mogao da utiče i na ekonomsku politiku zemlje, u jeku svetske finansijske krize, pošto on nominuje guvernera centralne banke Makedonije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Makedoniji u nedelju drugi krug izbora

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Apr.2009, 16:37

Građani Makedonije u nedelju će birati novog predsednika, a kandidati su predstavnici najvećih političkih stranaka - Georgij Ivanov iz VMRO-DPMNE i Ljubomir Frčkoski iz Socijaldemokratskog saveza. Da bi bio izabran predsednik Makedonije na glasanje ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Makedonci biraju predsednika

Izvor: Cafe.ba, 05.Apr.2009

U Makedoniji je jutros počeo drugi krug predsedničkih izbora u kome će se građani opredeljivati između Đorđa Ivanova iz vladajuće VMRO-DPMNE i Ljubomira Frčkoskog iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije.

Nastavak na Cafe.ba...

Odziv birača manji nego u prvom krugu

Izvor: Danas, 05.Apr.2009

Birači u Makedoniji juče su glasali u drugom krugu predsedničkih izbora kako bi izabrali novog šefa države, četvrtog od proglašenja nezavisnosti pre 18 godina. Favorit je do sada malo poznati Đorđi Ivanov iz vladajuće partije VMRO-DPMNE, kome su u poslednji čas podršku obećali koalicioni...

Nastavak na Danas...

Makedonija bira predsednika

Izvor: RTS, 05.Apr.2009

Kandidat VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov pobedio je u nedelju na izborima za predsednika Makedonije sa osvojenih 437.445 glasova, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu 96,71 odsto prebrojanih glasova. ..Kako je saopšteno, njegov protivkandidat iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije...

Nastavak na RTS...

DIK: Ivanov vodi na makedonskim predsedničkim izborima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2009

SKOPLJE - Predsednički kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov vodi na današnjim izborima u Makedoniji, pokazuju prvi rezultati Državne izborne komisije (DIK)...Prema rezultatima sa 943 birališta, Ivanov je dobio 104.165 glasova, a kandidat opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Izbori u Makedoniji: Vodi Ivanov

Izvor: RTS, 05.Apr.2009

Kandidat VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov pobedio je u nedelju na izborima za predsednika Makedonije sa osvojenih 437.445 glasova, saopštila je Državna izborna komisija na osnovu 96,71 odsto prebrojanih glasova. ..Kako je saopšteno, njegov protivkandidat iz opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije...

Nastavak na RTS...

Đorđe Ivanov u vođstvu

Izvor: Danas, 06.Apr.2009, 01:37

Prema nezvaničnim rezultatima drugog kruga predsedničkih izbora u Makedoniji vodi kandidat vladajuće partije VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov vodi sa 66,21 odsto glasova. Kako je sinoćsaopštila je Državna izborna komisija, ovo je rezultat na osnovu 56,6 odsto prebrojanih glasačkih listića.

Nastavak na Danas...

Ivanov novi predsednik Makedonije

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Apr.2009

Gjorge Ivanov, 49- godišnji profesor Pravnog fakulteta u Skoplju, kandidat vladajuće VMRO DPMNE, je novi predsednik Republike Makedonije. Prema rezultatima Državne izborne komisije, u drugom krugu četvrtih predsedničkih izbora Ivanov je dobio skoro 60 procenata glasova, a za Ljubomira Frčkoskog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.