MANJINE BIRAJU NACIONALNE SAVETE

Izvor: Kurir, 06.Jun.2010, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MANJINE BIRAJU NACIONALNE SAVETE

BEOGRAD - Na prvim direktnim izborima Nacionalne savete bira 16 manjinskih zajednica. Predstavnici hrvatske, slovenačke i makedonske manjine biraju uz pomoć elektorske skupštine.

Više od 436 hiljada pripadnika 19 nacionalnih manjina u Srbiji, bira svoje predstavnike. Na prvim direktnim izborima Nacionalne savete bira 16 manjinskih zajednica, dok će uz pomoć elektorske skupštine, predstavnici hrvatske manjine to učiniti u Subotici, slovenačke u Beogradu, a makedonske u Pančevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Izbori se održavaju na 883 biračka mesta, u 161 opštini Srbije, koja su otvorena od sedam do 20 časova. U posebne biračke spiskove upisano je 436.336 pripadnika.

Neposrednim izborima Nacionalne savete biraju albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska i češka nacionalna manjina, dok će hrvatska, makedonska i slovenačka nacionalna manjina birati svoje nacionalne savete na elektorskim skupštinama.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić je rekao da Nacionalni savet manjina nije politički organ.

"To je organ manjinske samouprave, pre svega, u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma. Dakle, u onim ključnim stvarima na koje nas međunarodne konvencije obavezuju. Oni sad biraju organ koji će u njihovo ime da vrši ta prava", rekao je Čiplić.

Birači glasaju lično i tajno, zaokruživanjem rednog broja ispred naziva izborne liste na overenim glasačkim listićima koji će biti različite boje za svaku manjinu, a ubacivaće se u jednu glasačku kutiju.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava proglasilo je 77 lista: jednu za češku nacionalnu zajednicu, dve za albansku, grčku, egipatsku i nemačku nacionalnu manjinu, tri za nacionalnu zajednicu Aškalija i Bošnjaka i pet za slovačku i mađarsku nacionalnu zajednicu.

Predstavnici rumunske i rusinske nacionalne zajednice mogu da biraju između dve liste, Bugari, Ukrajinci i Bunjevci između sedam, Vlasi između devet, a Romi čak između 10 lista.

Na elektorskim izborima potvrđene su 52 elektorske prijave pripadnika makedonske nacionalne manjine, 21 elektorska prijava pripadnika slovenačke nacionalne manjine i 129 elektorskih prijava pripadnika hrvatske nacionalne manjine.

Svaki elektor morao je da prikupi sto overenih potpisa svoje nacionalne zajednice kako bi stekao status elektora izbornika koji će međusobno, na elektorskoj skupštini, napraviti liste. Na elektorskoj skupštini potrebno je da četvrtina elektora podrži listu za koju se glasa.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će 9. juna proglasiti konačne rezultate ili saopštiti da li se, gde i kada izbori za neki nacionalni savet ponavljaju. Ukoliko dođe do ponavljanja izbora, rezultati biti poznati najkasnije 21. juna.

Posle objavljivanja rezultata članovi Nacionalnih saveta izabraće predsednika, izvršni odbor i četiri resorna odbora za obrazovanje, kulturu, informisanje i službenu upotrebu jezika i pisma.

One nacionalne manjine koje još nisu formirale svoje Nacionalne savete mogu ući u proceduru za izbor, ukoliko podnesu pet odsto potpisa, nakon čega bi se i za njih otvorio poseban birački spisak, rekao je ministar Čiplić. Nacionalne savete nisu formirali Goranci i Crnogorci.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.