MANIPULACIJE I GLUMATANJE VJOSE OSMANI! Želi Srbe na izborima, alI ne želi ZSO: Izbeći model koji liči na Republiku Srpsku

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2023, 11:42

MANIPULACIJE I GLUMATANJE VJOSE OSMANI! Želi Srbe na izborima, alI ne želi ZSO: "Izbeći model koji liči na Republiku Srpsku"

Ona je kritikovala međunarodnu zajednicu koja nije reagovala na, kako je rekla, kršenja dogovora koje je počinila Srbija.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani rekla je danas da je Priština spremna smo da učini više za Srbe da se osećaju ravnopravno, da se čuju i da se osećaju uključeno, ali da, kada je reč o Zajednici srpskih opština (ZSO) "moramo biti izuzetno oprezni da izbegnemo bilo kakav model koji bi ličio na Republiku Srpsku".
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Ona je za Dojče vele ocenila da su "takve konstrukcije opasne ne samo za region, već i za kolektivnu bezbednost Evrope".

Osmani je navela da je uslov za održavanje izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu KiM da se obezbedi da na njima učestvuju Srbi.

- Tražili smo podršku naših partnera da osiguramo da se Srbija ne meša nezakonito u izbore druge zemlje, kao prošli put i da ne vrši pritisak na kosovske Srbe da ne učestvuju, ali do sada nismo dobili odgovor - rekla je Osmani.

Upitana da prokomentariše eventualno povlačenje kosovske policije iz četiri opštine na severu KiM, ona je rekla da je Priština već predložila da se zajedno sa Kforom i Euleksom uradi zajednička bezbednosna procena, na osnovu koje može doći do povlačenja i dodala da treba nastaviti zajedničke napore da se pronađu ''zločinci'' koji su počinili nasilje nad vojnicima Kfora.

Tvrdi da je za situaciju na severu KiM odgovornost na Beogradu i navela da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić vraća na ''staru strategiju'' u kojoj, kako kaže, stvara krizu za krizom, blokirajući napredak i sprovođenje dogovora postignut dijalogom.

Osmani smatra da je hapšenje trojice kosovskih policajaca jedno od poslednjih kršenja Ohridskog sporazuma i vojno-tehničkog sporazuma iz 1999. godine za koje optužuje Beograd.

- U poslednja dva meseca, od 18. marta, kada je sporazum sklopljen, bilo je kontinuiranih kršenja, ali nikada nismo čuli bilo kakvu izjavu iz evropskih zemalja. Mislim da to ohrabruje Srbiju da ne brine o tom procesu i podriva kredibilitet procesa dijaloga - rekla je Osmani

Navela je da je optimista u pogledu prevazilaženja aktuelnih sporova sa zaapdnim partnerima i istakla potrebu za dijalogom i konstruktivnom saradnjom.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.