MADURO POVUKAO NEOČEKIVANI POTEZ: Venecuela ide na vanredne izbore!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2019, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MADURO POVUKAO NEOČEKIVANI POTEZ: Venecuela ide na vanredne izbore!

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je danas održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u pokušaju da otkloni pretnju koju po njega predstavlja predsednik Nacionalne skupštine i američki uzurpator Huan Gvaido, koji se proglasio za šefa države.

Maduro je, u obraćanju okupljenim priostalicama, rekao da će Ustavotvorna skupština, nad kojom vlada ima kontrolu, raspravljati o njegovom predlogu o raspisivanju prevremenih izbora za Nacionalnu skupštinu, koju kontroliše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << opozicija, a koju je osudio kao "buržujsku", prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori u Venecueli su, inače, bili predviđeni za 2020. godinu. U Karakasu se danas istovremeno održavaju skupovi i Madurovih i Gvaidovih pristalica.

Desetine hiljada Gvaidovih pristalica izašlo je na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti.

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Madurov prethodnik Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

Legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro ima podršku Rusije, Kine, Turske, Nikaragde, Kube, Bolivije, Meksika, kao i velikog broja zemalja sveta koje poštuju međunarodno pravo i vode se politikom nemešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih i suverenih zemalja.

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim "satelitima" zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gvaido: Okrenite mu leđa; Maduro: Idemo na izbore FOTO

Izvor: B92, 02.Feb.2019

Karakas -- Venecuelanski opozicioni lider Huan Gvaido ponovo je pozvao vojsku da okrene leđa socijalističkoj vladi i predsedniku Nikolasu Maduru...Maduro je predložio održavanje vanrednih izbora za Nacionalnu skupštinu čiji bi ishod mogao da Gvaida skine sa funkcije predsednika parlamenta...Gvaido...

Nastavak na B92...

Maduro predložio održavanje vanrednih parlamentarnih izbora

Izvor: RTS, 02.Feb.2019

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u pokušaju da otkloni pretnju koju po njega predstavlja predsednik Nacionalne skupštine i lider opozicije Huan Gvaido, koji se proglasio za šefa države. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.