Lunaček: Ozbiljne optužbe za lažiranje izbora na Kosovu

Izvor: Blic, 13.Dec.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunaček: Ozbiljne optužbe za lažiranje izbora na Kosovu

BEČ - Na izborima na Kosovu bilo je značajnog napretka u organizaciji glasanja, kao i izlaznosti, ali to ne može da zaseni činjenicu da je u dva izborna okruga došlo do masovnih optužbi za lažiranje, ocenila je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček.

"Te optužbe, ako se obistine, mogu da promene ishod izbora i time sastav parlamenta i da utiču na koalicione mogućnosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << upozorila je Lunaček u saopštenju.

"Pozvali smo političke partije da iskoriste svoje pravo na žalbu i tako osiguraju da se o optužbama brzo donese odluka i glasači dođu do svog prava", naglasila je Lunaček, koja je boravila na Kosovu u okviru posmatračke misije.

"Pozdravljam odlučne pripreme i organizaciju izbora, koje smo u većini slučajeva videli, kao i veću izlaznost i kod srpskog stanovništva na jugu zemlje. To znači da sve više ljudi koristi svoje pravo i mogućnost na učestvovanje u oblikovanju svoje zemlje", ocenila je ona.

Lunaček je rekla da, "nažalost, još nema konačnih rezultata u vezi sa raspodelom mandata", dodajući da je to zbog spornih okruga Srbica i Glogovac, te je zbog toga moguće da će protexhi neko vreme do konačnog ishoda i početka pregovora o koalicijama.

„"Ogroman problem u pripremama ovih izbora je nemogućnost krivičnog gonjenja članova izborne komisije u brojnim izbornim mestima, kojima je još tokom lokalnih izbora 2009. prebacivano lažiranje. Nemogućnost krivičnog gonjenja tih osoba mora nakon ovih izbora biti prekinuta, jer samo tako se može pridobiti poverenje glasača da će svaki glas biti bitan", istakla je ona.

Svoboda: Predstoje pripreme za dijalog sa Srbijom

Izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku i potpredsednik frakcije socijaldemokratskih partija Hanes Svoboda rekao je da nakon izbora na Kosovu sada predstoji ne samo težak zadatak formiranja vlade, već još teži pripreme razgovora sa Srbijom.

"Iako je tačno da Kosovo i bez takvih razgovora postoji, dalekosežno priznanje njegovog postojanja i nezavisnosti je moguće samo nakon uspešnog dijaloga sa Srbijom", istakao je on u saopštenju.

Svoboda je istakao da nijedna strana ne bi trebalo da postavlja preduslove za dijalog i dodao da je "jasno da povratak ka statusu pre proglašenja nezavisnosti nije moguć".

"Cilj dijaloga mora biti da se srpskom stanovništvu na Kosovu ojača pozicija i posebno severno od Mitrovice uspostavi široka autonomija. To iziskuje konstruktivno učešće svih snaga u izgradnji multikulturalnog i multijezičnog Kosova", istakao je Svoboda.

Isto tako, podela severa Kosova i njegovo priključenje Srbiji nije poželjno i nailazi na žestok otpor ne samo Kosova, već i EU i SAD, rekao je on.

"Takvo otcepljenje bi moglo pre svega u Makedoniji da izazove slične težnje", kazao je Svoboda.

Svoboda je dodao da bi i ekonomska integracija Kosova i Srbije mogla doprineti smanjenju postojećih tenzija, dodajući da je rešenje kosovskog problema "najvažniji izazov nove spoljne politike EU".
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.