Izvor: B92, 30.Avg.2009, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loš rezultat stranke Angele Merkel

Berlin -- Hrišćansko-demokratska unija nemačke kancelarke Angele Merkel pretrpela je poraz u dve od tri federalne jedinice u kojima su danas održani pokrajinski izbori.

Izbori za pokrajinske parlamente održani su zapadnonemačkoj saveznoj pokrajini Sarland, kao i u Tiringiji i Saksoniji na istoku zemlje. U Sarlandu je konzervativna CDU, čije je šef Peter Miler poslednjih 10 godina vladao sa apsolutnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većinom, osvojila samo 34,6 odsto glasova što je za 13 procenata manje nego na izborima pre pet godina.

U Tiringiji na istoku zemlje je CDU osvojila 32,2 odsto glasova, skoro 11 procenata manje nego 2004. godine. Tako je konzervativni premijer Diter Althaus (Dieter) izgubio ne samo apsolutnu većinu, već i mogućnost da ostane u koaliciji sa željenim partnerom, Liberalima (FDP).

Stranke levo od centra imaju većinu u parlamentu Tiringena. Levica je osvojila 26,1 odsto, Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) 18,7 i Zeleni, koji su posle 15 godina opet ušli u pokrajinski parlament, 5,7 odsto.

Za medije je proteklih dana posebno atraktivno bilo glasanje u Sarlandu zbog toga što je nosilac liste Levice bio nekadašnji predsednik SPD-a i dugogodišnji šef vlade Sarlanda Oskar Lafonten.

Levica, nastala od istočnonemačkih reformisanih komunista, Partije demokratskog socijalizma (PDS) i zapadnonemačke Izborne inicijative Rad i socijalna pravda (WASG), koja je u Sarlandu na izborima nastupila prvi put, dobila je čak 21,2 odsto glasova.

SPD je u Sarlandu osvojila 25,1 odsto glasova. Ova stranka se, iz straha da bi mogla da izgubi glasove na centru, dugo protivila bilo kakvoj saradnji sa Levicom, ali su nedavno njeni vodeći političari saopštili da se ne bi protivili koalicijama SPD sa Levicom na pokrajinskom nivou.

U Saksoniji je jedino CDU uspela da sačuva dosadašnje pozicije i osvoji 40,9 odsto glasova. Tamošnji premijer Stanislav Tilih ubuduće će svakako vladati sa Liberalima (FDP), a ne kao do sada sa SPD.

U odnosu na prošle izbore u ovoj pokrajini je znatno oslabila ekstremno desničarska Nacionaldemokratska partija Nemačke (NPD) koja je doduše iznova ušla u pokrajinski parlament, ali je osvojila 5,4 odsto glasova, tri procenta manje nego 2004.

Savezna kancelarka Angela Merkel je doduše neposredno pred današnja glasanja u jednom novinskom intervjuu izjavila da oni za nju nisu "test pred savezne izbore za Bundestag".

Analitičari, međutim, ocenjuju da današnji izbori za tri pokrajinska parlamenta, kao i komunalni izbori u pokrajini Severna Rajna-Vestfalija, predstavljaju značajnu proveru snage pojedinih stranaka pred savezne parlamentarne izbore koji se održavaju 27. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.