Izvor: RTS, 16.Maj.2021, 05:57

Lokalni izbori u Hrvatskoj

U Hrvatskoj se danas održavaju lokalni izbori na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u opštinama, gradovima i županijama.
Građani Hrvatske na lokalnim izborima biraju gradonačelnike i čelnike 21 županije.

Najveća bitka se vodi za Grad Zagreb, gde je šest mandata zaredom gradonačelnik bio preminuli Milan Bandić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Prema predizbornim anketama, veliku prednost nad ostalim kandidatima u Zagrebu ima Tomislav Tomašević iz platforme "Možemo".
Izbori su veoma važni za srpsku manjinu u Hrvatskoj. Učestvuju kandidati parlamanterane Samostalne demokratske srpske stranke, Srpske demokratske stranke i Grupa birača.
Prvi put SDSS, uz podršku SDP-a, ima svog kandidata za gradonačelnika Knina.
Za Srbe su naročito važni izbori u Vukovaru, gde, iako im to Ustav garantuje, i dalje nema ćiriličkih tabli na institucijama.
U finišu kampanje doživeli su i seriju etničkih incidenata.
Izborna kampanja je ostala u senci državnih zvaničnika, pošto mesecima traje prepucavanje predsednika Milanovića i premijera Plenkovića.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BORBA SDP-a i HDZ-a ZA GLASOVE: Otvorena biračka mesta u Hrvatskoj, da li će Knin dobiti srpsku gradonačelnicu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2021

Knin bi po prvi put posle rata mogao da dobije srpskog gradonačelnika..U Hrvatskoj su jutros u sedam časova otvorena biračka mešta na lokalni izborima, na kojima učestvuje više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština...Izbornu kampanju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.