Lokalni izbori - šesti put

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lokalni izbori - šesti put

LOZNICA - U lozničkoj mesnoj zajednici Baščeluci, gde još nisu završeni lokalni izbori, birači će danas na glasanje šesti put.

Meštani kažu da to i nije tako loše jer se političari, svesni važnosti glasanja pošto su rezultati odlučujući za formiranje vlasti u Loznici, svim sredstvima bore za naklonost birača i osvajanje jednog neraspoređenog, toliko važnog mandata.

Ulaganje u infrastrukturu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Prema tvrdnjama meštana, u prethodni mesec i po dana od kada traje izjašnjavanje u Baščelucima, u infrastrukturnu je uloženo je više nego za prethodnih 30 godina.

Prema nekim nezvaničnim procenama, za asfaltiranje oko četiri kilometra putne mreže i postavljanje 70 novih betonskih stubova uloženo je preko osam miliona dinara, javila je Beta. Meštani su jednoglasni u tome da su svi zajedno imali koristi od propalih izbora, a ko je za koga glasao, to ih ne zanima i ne stvara im probleme u komšijskim druženjima.

Ističu zadovoljstvo što im se „namestilo“ da odlučuju ko će vladati Loznicom, uz podsećanje da su iako udaljeni svega dva kilometra od centra grada, ranijih godina bili uglavnom zaboravljeni od opštinskih vlasti.

Prostorija inače služi kao ostava i mesto za sušenje veša, a pred svako glasanje ona se preuredi kako bi 858 birača Baščeluka moglo da ostvari svoje glasačko pravo.

NEPRAVILNOSTI

Izbori su u Baščelucima prethodno poništavani zbog srodstva među članovima biračkog odbora, glasanja bez lične karte, glasanja s nevažećim ličnim kartama i zbog uskraćivanja prava glasanja nekolicini birača kojima su matični brojevi u ličnim kartama upisani olovkom.

Dok traje izjašnjavanje Jelena obavlja svoje svakodnevne poslove, ali kao svaka dobra domaćica, povremeno siđe i ponudi članove biračkog odbora kafom ili nekim drugim osveženjem.

Jeleni nije jasna nesloga političara i stalno ponavljanje izbora zbog različitih nepravilnosti kada se, kako kaže, u njenoj kući svi slažu.

Ona ima privilegiju da prva sazna rezultate, koje prilikom svakog glasanja sa nestrpljenjem iščekuju meštani okupljeni ispred njene kuće.

Prigovori

Novo šesto glasanje u Baščelucima se održava posle prigovora opštinskih odbora Socijalističke partije Srbije (SPS) i G17 plus na regularnost ponovljenih izbora održanih 19. juna.

Prigovor SPS-a odnosi na uskraćivanje prava glasa određenom broju birača i sastav biračkog odbora, dok je u prigovoru G17 plus istaknuto da je birače prilikom glasanja ometala jedna osoba.

Prema rezultatima petog glasanja od 19. juna, DSS je trebalo da dobije četvrti mandat, čime bi politički blok koji čine Srpska radikalna stranka (SRS), DSS, Nova Srbija i grupa građana Pokret za Loznicu imao potrebnu tesnu većinu od 26 odbornika.

U tom slučaju bi drugi suprotstavljeni blok - G17 plus, koalicija DS-Liberalno-demokratska partija-Srpski pokret obnove-Sandžačka demokratska partije i koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije, morao u opoziciju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.