Ljajić: Ubili nas česti izbori

Izvor: RTS, 05.Sep.2009, 20:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ljajić: "Ubili" nas česti izbori

Česti izbori doveli su do potpunog strančarenja u kadrovskoj politici, jer je često jedina nečija prednost bila to što je aktivno učestvovao u kampanjama, rekao ministar rada Rasim Ljajić. To mora da se promeni, poručio Ljajić.

Ministar rada i socijalne zaštite Rasim Ljajić i lider Socijaldemokratske partije Srbije izjavio je da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nas "ubili" česti izborni ciklusi koji su doveli do potpunog strančarenja u kadrovskoj politici.

Ministar je u intervjuu novosadskom "Dnevniku" rekao da je često jedina nečija prednost bila ta što je aktivno učestvovao u kampanji određene političke stranke i to definitivno mora da se prekine.

"I tu nema izuzetka. Dakle, ni sebe ne amnestiram od odgovornosti. Jer i tamo gde je Sandžačka demokratska partija, koju sam donedavno vodio, bila u vlasti, suočavamo se sa sličnim problemima", rekao je Ljajić, navodeći da ta praksa mora da se prekine, "pa i po cenu da nas to košta sledećih izbora".

"Taj lanac naprosto mora biti prekinut, jer ova zemlja toliki stisak i pritisak više ne može da izdrži".

"Potpuno otvoreno govoreći, u državnoj administraciji imamo suficit u broju, a deficit u kvalitetu. Prema tome, iz ekonomskih razloga, ali i radi efikasnosti, moramo tu administraciju da smanjimo", ocenio je Ljajić.

Procene su, kako je naveo, da je u javnom sektoru 500.000 zaposlenih, a od toga oko 40.000 ljudi radi u administraciji, ne računajući lokalnu samoupravu, gde ih je još oko 25.000.

"To Srbija ne može da izdrži i mi ćemo morati da otpuštamo da bismo administraciju učinili jeftinijom, ali ćemo, s druge strane, morati i da zapošljavamo kvalitetne kadrove, jer je to jedini način da tu administraciju učinimo potrebno efikasnom", najavio je Ljajić.

Govoreći o odnosima u vladajućoj koaliciji, Ljajić je ocenio da će, dok god je brojna vlada i šarolika koalicija, tenzije biti neminovnost, jer proces donošenja odluka i usvajanja zakona podrazumeva širok krug konsultacija, dogovaranja, pregovaranja "i stoga ne možete isključiti nove nesuglasice u nekom budućem periodu".

"Ali to ne znači da je Vlada nestabilna, a još manje da je ugrožena. Iskreno, ja ni ne vidim kome bi u ovom trenutku, i političkom, ali prevashodno ekonomskom, odgovarali vanredni izbori", rekao je lider SDPS.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.