Lista Mađara opet dobila neočekivan broj glasova na jugu

Izvor: JužneVesti.com, 21.Dec.2023, 13:07

Lista Mađara opet dobila neočekivan broj glasova na jugu

Savez vojvođanskih Mađara je i na ovim palamentarnim izborima opet osvojio neočekivano veliki broj glasova južnjaka i dobili su glasove skoro u svakoj opštini na jugu, iako u njima ima veoma malo pripadnika ove nacionalnosti. Dok im je na prošlim izborima Vranje donelo najviše glasova, ovog puta dobili su 140 glasova u Nišu, 116 u Leskovcu, 92 u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Vranju i 78 u Vlasotincu. Lider SVM-a Balint Pastor kaže za Južne vesti da ovi rezultati nisu ništa spektakularno, jer obično na svim izborima dobiju između 3 i 5 hiljada glasova van Vojvodine.

Vranjanci i meštani sela Donji Neradovac nakon izbora 2020. godine nazivani su u šali Mađarima, jer je samo u Vranju lista Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) tada osvojila 424 glasa, a u ovom selu 123. Na ovim izborima nisu dobili toliko glasova, mada ih je opet bilo - 92 u Vranju, gradu u kome prema Popisu iz 2022. godine živi 7 Mađara.

14 Mađara je prema Popisu u Leskovcu, a tamo je SVM osvojio 116 glasova, dok je u Nišu gde su registrovana 54 Mađara ova lista dobila 140 glasova.

Po broju glasova na jugu koje je dobio SVM na ovim izborima prednjači i Vlasotince sa 78 glasova, a gde po Popisu žive 4 Mađara. U Žitorađi je ova lista dobila 41 glas, iako u njoj žive dve osobe mađarske nacionalnosti, bar prema Popisu iz prošle godine. Sledi Vladičin Han sa 35 glasova koji su pripali Savezu vojvođanskih Mađara, Prokuplje sa 29 glasova, Pirot sa 27 i Aleksinac sa 24.

Jednocifren broj glasova imaju u ostalim opštinama na jugu, a nijedan glas nisu osvojili jedino u Medveđi. Prema podacima RIK-a, u Regionu istočne i južne Srbije lista SVM-a je dobila 1.301 glas.

Lider SVM-a Balint Pastor kaže za Južne vesti da se ništa spektakularno nije desilo i da su u užoj Srbiji, uključujući i Beograd, dobili oko 4.000 glasova.

Znači 4.000 od ukupno oko 5 miliona birača. Ima toliko ljudi koji cene rad pokojnog Ištvana Pastora i SVM-a i na tom području. Obično na svim izborima imamo između 3 i 5 hiljada glasova van AP Vojvodine - prokomentarisao je Pastor.

Međutim, da su ovo zanimljivi rezultati prokomentarisao je na društvenim mrežama i portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton.

Interesantni su rezultati Vučić/Orbanovog SVM u opštinama južne, istočne Srbije, Šumadije, Sandžaka... Odakle toliko glasova a Mađara jedva i da ima? - napisao je on na Tviteru.

Inače, Savez vojvođanskih Mađara je prešao cenzus (za manjinske liste) sa 1,72 odsto glasova birača i imaće predstavnike u Skupštini Srbije.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.