Lažne vesti i izbori: Propaganda pod plaštom novinarstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Feb.2020, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Lažne vesti i izbori": Propaganda pod plaštom novinarstva

Direktorka informativnog programa BBC Frančeska Unsvort poručila je danas da je nezavisno, nepristrasno, istinito i objektivno novinarstvo potrebnije više nego ikada, jer su fabrikovane vesti, pritisci na slobodu govora sve veći, a vlade i moćne organizacije manipulišu činjenicama i maskiraju propagadndu pod plaštom novinarstva.

Unsvort je, na konferenciji BBC redakcije na srpskom jeziku "Lažne vesti i izbori", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla i da se nezavisni mediji optužuju da šire lažne vesti.

Poverenje javnosti u medije je ozbiljno narušeno u ovom regionu. Kada smo prošle godine razgovarali o lažnim vestima, istraživački mediji su bili pod agresivnim napadom tabloida i njihov patriotizam je doveden u pitanje, jer su proveravali činjenice i istinitost vesti, ukazala je ona.

Unsvort je ocenila da je BBC u Velikoj Britaniji u dobroj poziciji, jer ih podržavaju britanski pretplatnici, a Ministarstvo spoljnih poslova u inostranstvu kroz bespovratna sredstva.

Mi smo javni servis, a ne državni emiter, finansiramo se kroz pretplatu. Mi smo vlasništvo britanskog naroda, a ne vlade, predočila je Unsvort.

Nepristrasnost, istinitost i tačnost su vrednosti po kojima je BBC prepoznatljiv i mi smo posvećeni očuvanju tih vrednosti, rekla je ona i napomenula da su svi svesni da je Velika Britanija prošla kroz "bolnu kampanju" za Bregzit i izbore koje su obeležene masovnom količinom dezinformacija.

Napadali su nas i levica i desnica. BBC nastoji da sačuva ravnotežu u ovim vremenima kada je nezavisno novinarstvo pod udarom vlasti i publike, rekla je Unsvort.

Postojanje društvenih mreža uverilo je političare da misle kako mogu da zaobiđu mejnstrim medije i obrate se direktno biračima. To je opasno i videli smo da glavne političke stranke šire dezinformacije, dodala je Unsvort.

Direktorka informativnog programa BBC je poručila da je važno da mediji pozivaju vlast na odgovornost i navela da su tokom izborne kampanje vodeći britanski političari odbijali intervjue političkim novinarima.

Bili smo svedoci pokušaja da diskredituju novinare svih medija, ne samo BBC, rekla je ona i dodala da je uprkos tome 90 odsto građana pratilo javni servis tokom izbora i građani su u njega imali najviše poverenja.

Urednica BBC redakcije na srpskom jeziku Aleksandra Nikšić rekla je da je ovogodišnja konferencija posvećena osetljivoj temi za medije i publiku, a to je pitanje lažnih vesti.

Talas dezinformacija je postao deo naše svakodnevnice i uvek postoji izazov da razlučimo šta je istina, a šta laž, rekla je ona i dodala da se smatra da je Balkan jedan od izvora lažnih vesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.