Kurti se već sprema na izbore? Ovo bi mu mogao biti izborni slogan

Izvor: B92, 26.Dec.2023, 12:06

Kurti se već sprema na izbore? Ovo bi mu mogao biti izborni slogan

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša izjavio da su vanredni izbori za Aljbina Kurtija jedini način da ostane na vlasti i izbegne ZSO.

Beriša ističe da se Kkosovski premijer upravo izbegavanjem formiranja ZSO trenutno održava na vlasti. Kako kaže, on je i došao na vlast sa obećanjem da nikada neće formirati tu Zajednicu.

"Ako ga Amerikanci ili EU pritisnu da formira tu Zajednicu u skladu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Ohridskim sporazumom, vanredni izbori biti u tom trenutku jedini izlaz za njega. Kada su Kurtijevi stručnjaci izučili šta se kada je reč o ZSO predviđa Ohridskim sporazumom došli su do zaključka da je tu u pitanju neki, uslovno rečeno treći nivo vlasti, međuorgan između vlade i opština. To Kurti nikako neće prihvatiti, pa je jedini izlaz za njega da ide na nove, vanredne izbore. Znači, u onom trenutku kada se suoči sa ozbiljnim pritiskom Amerike i EU po pitanju ZSO, kada više ne bude imao ni jedan jedini izlaz, on će dati ostavku i dovesti do novih izbora", kaže Beriša za RT Balkan.

On dodaje da Kurti u ovom trenutku nema nekih drugih naročitih razloga za vanredne izbore. Navodi da, kako je ekonomija je u katastrofalnom stanju, i kako nema načina da se to stanje skoro popravi, Kurtiju jedini izlaz konfrontacija sa Srbijom i nacrtana meta na čelu predsednika Srbije.

"Situacija na severu Kosova će Kurtiju biti izborni slogan. On smatra da je time što nije formirao ZSO stavio sever Kosova pod svoju kontrolu. I to će mu, uz podršku dijaspore, patriotsku mantru da je uspeo da zavlada tim prostorom, biti glavni izborni argument. Drugo, leto je, stiže dijaspora, a njemu bez nje nema spasa. Vidite šta radi u Severnoj Makedoniji, njegova partija će zvanično učestovati na izborima u toj državi i to pokazuje njegovu staru boljku da on sebe smatra ocem nacije i borcem za albanska prava", kaže Beriša.

Što se uticaja eventualnih vanrednih parlamentarnih izbora na dijalog Beograda i Prištine tiče, predsednik Matice Albanaca u Srbiji smatra da će oni biti dodatni argument i prilika Kurtiju da ne ispuni ništa od onog što je dogovoreno u dijalogu Beograd - Priština, odnosno da ispunjavanje dogovora odloži do daljnjeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.