Kriziranje srpskog parlamenta - izbori (ni)su rešenje?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jan.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriziranje srpskog parlamenta - izbori (ni)su rešenje?

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da Srbija neće imati delegaciju na predstojećem zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, jer nova delegacija nije izabrana. Ona je novinarima u parlamentu rekla da je naša pozicija kompromitovana činjenicom da nemamo delegaciju, ali da će Savet Evrope obavestiti da će delegacija srpskog parlamenta aktivno učestvovati na zasedanju u martu, do kada će delegacija biti izabrana.

Đukić-Dejanović >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je istakla da oko sastava delegacija nije postignut konsenzus, ali je izrazila očekivanje da će taj problem biti rešen.

Povodom primedbi radikala što su u sastav delegacija predloženi i poslanici SNS, ona je rekla da neće biti posebnih konsultacija i da to nije razlog za odlaganje sednice za ponedeljak.

Đukić-Dejanović je dodala da u radu parlamenta ima dosta problema i izrazila uverenje da će pravi parlamentarni rad početi kada se napravi novi poslovnik.

Povodom skupšitnske polemike između SRS i LDP-a o jučerašnjem dolasku u Skupštinu studenta Miladina Kovačevića, optuženog da je povredio kolegu u Americi, ona je kazala da je to i formalno-pravno i moralno pitanje oko koga postoje suprotstavljeni stavovi.

"Ako bilo koji nadležni organ ustanovi da je bilo pritisaka na sud, onda može imati pravnu konotaciju, ali ostaje moralno pitanje da li je to u redu ili ne", kazala je ona.

Đukić-Dejanović je rekla da su dve političke partije ispoljile apsolutno suprotstavljene stavove na ovu temu, a da ne bi bilo u redu da se ona kao prva među njima stavi na bilo čiju stranu.

Nikolić: Blokada parlamenta može biti rešena samo izborima

Šef poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić ocenio je danas da blokada rada parlamenta može da bude rešena jedino raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora.

"Aktuelni saziv Skupstine potpuno se obrukao popuštajući pred ucenama jedne opozicione poslaničke grupe i danas smo došli do apsurda da ne važi nijedan zakon u Srbiji, jer nije usklađen sa Ustavom, da nemamo zakon o Narodnoj skupštini i da nijednu sednicu višs ne možemo da održimo", rekao je Nikolić novinarima u parlamentu.

On je istakao da su naprednjaci do sada tolerisali ponašanje radikala u parlamentu, ali da je taj prag preskočen i da više neće dozvoliti da ih neko maltretira.

"Zaista više ne možemo da dozvolimo da se osećamo kao gubavi, kao neko ko ovde ne zalužuje da uđe. Neka dokažu da ne zaslužujemo, pa neka nas neko izbaci iz Skupštine, a dotle imamo sva prava i obaveze i predstavljamo mnoge garđane Srbije, a ko u to sumnja neka raspiše izbore", naglasio je Nikolić.

On je dodao da je šefovima poslaničkih grupa predao predlog zakona o izmeni zakona o izboru narodnih poslanika, koji razrađuje ustvanu odredbu da poslanik može mandat da poveri stranci na čiji predlog je izabran za poslanika.

Tadić: Nepotrebni izbori i rekosntrukcija

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je danas da Srbiji izbori nisu potrebni u ovom trenutku, kao i da ne vidi potrebu za rekonstrukcijom Vlade.

O izborima danas govore oni koji su zaludni i koji misle da bi Srbija svakih šest meseci trebalo da ima izbore, umesto da se nešto konkretno radi, izjavio je Tadić.

Tadić je naglasio da je veliki zastupnik izbora kad im dođe vreme, ali danas za probleme sa kojima se Srbija suočava izbori svakako nisu rešenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.