Kriza vlade u Italiji usred leta

Izvor: Deutsche Welle, 09.Avg.2019, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kriza vlade u Italiji usred leta

Italija je navikla na političke krize. Ali, usred leta? Moćnog Salvinija letnji odmori očigledno ne zanimaju. On je ušao u sukob s koalicionim partnerom i kreće se punom brzinom prema prevremenim izborima.

Posle samo 14 meseci na vlasti, desničarsko-levičarska vlada Lige nord i pokreta Pet zvezdica je – na izdahu. Ministar unutrašnjih poslova i šef Lige Mateo Salvini ne vidi budućnost nove koalicije i polaže na nove prevremene izbore. Svog šefa vlade, Đuzepea >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << Kontea, naterao je da od parlamenta zatraži da mu izglasa poverenje; on sam je uveren da ova vlada više ne uživa podršku većine.

Nesloga među partnerima postoji već neko vreme, ali sada u jeku „Feragosta", letnjih odmora i raspusta kada život u italijanskim gradovima zamre, ona je kulminirala do krize vlade. Povod za to bio je jedan železnički projekat Lige koji je pokret Pet zvezdica blokirao u Senatu, domu italijanskih regija.

„Neko želi da vlada padne danas, 8. avgusta. Dobro, mi smo spremni“, poručio je preko Fejsbuka i šef Pet zvezdica, Luiđi Dimajo.

A gde je Konte?

Šef vlade Konte ljutito je reagovao na izbijanje krize u Rimu. „Nije na jednom ministru unutrašnjih poslova da određuje razvoj političke krize o kojoj se brinu drugi institucionalni nosioci funkcija“, rekao je Konte koji je od Salvinija zatražio da Senatu objasni zašto želi da na ovaj način okonča rad vlade.

Đuzepe Konte

Od novih izbora bi profitirala desničarska Liga. Još od izbora za Evropski parlament krajem maja, kada je Liga sa 34 odsto zabeležila svoj najveći uspeh do sada, spekulisalo se kada će Salvini rešiti da se otarasi neželjenog partnera i da na novim izborima „unovči“ političku prednost.

Dalja saradnja „nema smisla"

Izgleda da su savetovanja na najvišem nivou o daljem razvoju događaja već započela. Najpre je Konte bio gost u predsedničkoj palati, potom se i Salvini iznenada pojavio u sedištu vlade. Na kraju je novinarima objasnio kako nakon svađa između koalicionih partnera poslednjih nedelja „nema smisla" da se dalje insistira na očuvanju vlade.

Spornih tema ima dovoljno. Osim već pomenutog saobraćajnog projekta – skupe železničke trase između Torina i Liona koja je omiljeni projekat Lige – tu su još i svađa oko zahteva Pet zvezdica da se uvede minimalni dohodak, planovi Lige da poveća autonomija za neke regije te da se smanji porez.

Salvini je partnerima u poslednje vreme stalno prigovarao da su se pretvorili u stranku koja samo vrši opstrukcije. „Ako smo u vladi samo da bismo gubili vreme, onda je ponovo došao trenutak da odlučuje narod", rekao je nedavno.

I tako je otvorio put za biranje 66. po redu posleratne vlade Republike Italije. Novo je da kriza pada u vreme „Feragosta", kada je većina Italijana na odmoru, ili se sprema na odmor. Salviniju to ne smeta, on je rekao: „odmori ne mogu biti izgovor za gubljenje vremena".

dpa,rtr

Čitajte nas i preko DW-aplikacije za Android
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.