Krivokapić iznosi ekspoze u Skupštini Crne Gore: Zatekli smo stanje državnog udara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2020, 06:06

Krivokapić iznosi ekspoze u Skupštini Crne Gore: Zatekli smo stanje državnog udara

Nova vlada Crne Gore će biti vlada diskontinuiteta, slobode i jednakosti, poručio je danas mandatar Zdravko Krivokapić, podnoseći ekspoze u Skupštini Crne Gore i najavio da će se nova vlada zalagati za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

Navodeći da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i radom na jačanju vladavine prava, rekao je da će Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u februaru napraviti program rada za 2021. godinu.

On je istakao da je "zadatak koji vlada danas preuzima veoma težak".

"Izazovi su veliki, ali kao i u svakoj krizi, naše je da iskoristimo šansu i vratimo Crnu Goru na pravi put. Izvršna vlast, kao do sada, neće nametati diktat Skupštini. Moramo popraviti odnose na putu do cilja. Za zatečeno stanje odgovornost nosi isključivo prethodna vlast, ne građani i opozicija", rekao je Krivokapić u Skupštini Crne Gore.

On je stanje koje je zatekao nazvao "svojevrsnim državnim udarom", navodeći da je situacija u javnim finansijama ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana korona virusom je van kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, a medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste usled snažne ekonomske recesije.

"Dobili smo mandat za promene, ne zamene. Kad bismo kojim slučajem zaboravili šta je narod poručio na ovim izborima i ako bismo pomislili da smo dobili mandat jer smo predodređeni da vladamo, tog trenutka bismo se mogli smatrati gubitnicima.", istakao je on.

Krivokapić je ocenio da je prethodna vlast konstantno snižavala standard građana.

"Sloboda se danas oseća u svakom koraku i kutku Crne Gore, naš narod veruje u bolje sutra. Bezbedan i ekonomski nezavisan građanin, slobodan je čovek", istakao je mandatar.

Prema njegovim rečima, država je snažna onoliko koliko su joj jake institucije.

"Nema tih pojedinaca ili paralelnih institucija koji smeju ili mogu biti jači od države. Trudiću se da budem premijer koji će manje govoriti , a više raditi", rekao je Krivokapić.

Istakao je da će prioriteti nove vlade biti ekonomija, borba protiv kovida i istinska vladavina prava.

Krivokapić je poručio da će fokus, pored slobode medija i funkcionalnosti pravosuđa, biti na razvojnoj ekonomskoj politici, unapređenju konkurentnosti i održivosti javnih finansija, na zdravoj životnoj sredini, doprinosu u borbi protiv naglih klimatskih promjena, adekvatnijoj socijalnoj politici i zapošljavanju.

On je u parlamentu rekao i da uređivačka politika i profesionalni standardi Javnog servisa RTCG ostaju zabrinjavajući.

"Istovremeno, slučajevi ubistva Duška Jovanovića i oružanog napada na Oliveru Lakić još nisu rešeni", dodao je on.

najavio da će se nova vlada zalagati za negovanje dobrosusedskih odnosa sa državama okruženja i iskreno prijateljstvo sa svim zemljama.

Mandatar se zahvalio Evropskoj uniji i državama članicama na, najpre medicinskoj, a zatim i finansijskoj pomoći Crnoj Gori, namenjenoj borbi protiv pandemije Kovid-19.

"Evropska unija je na delu pokazala da Crnu Goru vidi kao deo evropske porodice i mi ćemo sa naše strane učiniti sve da joj se uskoro i formalno priključimo, sa ozbiljnošću u implementaciji obaveza koje proističu iz pregovaračkog procesa", naveo je on.

Krivokapić je najavio donošenje novih sistemskih zakona, počev od prioritetnih zakona o poreklu imovine, lustraciji, Vladi, Skupštini, planiranju prostora i izgradnji objekata.

On je najavio da će svi "diskriminatorni zakoni koji su kreirani sa ciljem ostvarivanja partijskih interesa, a na štetu građana i verskih zajednica biti preispitani, izmenjeni i dopunjeni, dok će njihove štetne odredbe, koje dele biće i svađaju građane Crne Gore, biti uklonjene".

On je rekao da će biti urađena revizija i preispitivanje svih koncesionih ugovora.

Najavio jei ”donošenje deklaracije o trajnoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na crnogorskim vodotocima, kao i izmene Zakona o energetici”.

Poručio je da će se vlada zalagati za bespoštednu borbu protiv korupcije i kriminala.

Medojević: Ekspoze mandatara više liči na seminarski rad

Pre iznošenja programa nove vlade mandatar Zdravko Krivokapić je, na primedbu lidera PzP Nebojše Medojevića da predoženi program ne odgovara ni po formi, ni po suštini radu nove vlade, rekao da taj "program nije mogao da bude drugačiji".

"Oni koji nemaju podatke, nemaju pravo da se igraju podacima. Da li je ovo seminarski rad, to neka proceni neko drugi. Ovo je ono što se u ovom trenutku moglo uraditi", rekao je Krivokapić.

Medojević je prethodno zatražio pauzu u radu radi sazivanja Kolegijuma Skupštine na kojem bi se razmatrao ekspoze mandatara Zdravka Krvokapića.

Rekao je i da ekspoze mandatara više liči na seminarski rad kakav je, kako je kazao, svojevremeno Svetozar Marović pisao o Kumrovcu, nego na program rada vlade.

Transparenti protiv nove vlade Crne Gore

Ispred zgrade crnogorskog parlamenta, okupila se grupa žena sa transparentom "Nije moja vlada" i "Nikad više 1918".

One su kazale da s došle da minutom ćutanja odaju poštu "umrloj slobodi u Crnoj Gori".

Nosile su i transparente sa porukama "Ne fašizmu", "Ne pretnjama i nasilju", "Ne otimanju kulturnog nasleđa, ne otimanju crkava i manastira", "Ne seksizmu, predrasudama i diskriminaciji", preneo je portal RTCG.

Lider PzP je rekao da u ekspozeu nema nijedne reči o unutrašnjoj i spoljnoj političi koju vodi vlada.

Smatra da Krivokapić treba da dostavi ekspoze sa rokovima i troškovima.

Zahtev Medojevića nije prihvaćen, a Krivokapić je počeo da iznosi ekspoze.

Đukanović: Ekspoze mandatara pun kontradiktornosti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je prisustvovao predstavljanju programa nove vlade u parlamentu, ocenio je u pauzi zasedanja da je "dobro što je započet proces izbora nove vlade".

"Mislim da o ovoj kao i o prethodnim vladama treba suditi na osnovu onoga što će raditi, a ne prema najavama. Osnovni utisak mi je da je kompletno izlaganje zasnovano na polemičkim tezama u odnosu na predrasude koje je mandatar formirao u prethodnom vremenu i to nikad nije dobro polazište", kazao je Đukanović komentarišući ekspoze mandatara Zdravka Krivokapića.

Naveo je da je bilo "mnogo mudrije sačekati sa kritikama".

"Bolje bi se izbegle kontradiktornosti kojima je obilovalo izlaganje. Odaje se priznanje EU, a istovremeno se kritikuje ono što je Crna Gora uradila u međunarodnoj politici", primetio je Đukanović.

On je kazao i da ne može stajati ocena da su se dogodili prvi demokratski izbori.

"Sve dosadašnje izbore pratila je međunarodna zajednica. Neće biti da je Crna Gora sa deficitom demokratije ostvarila sve rezultate. Nije moguće govoriti o Crnoj Gori kao sprženoj ekonomiji. Teško se može odoleti utisku da je reč o ozbiljnim predrasudama",naveo je Đukanović.

Na pitanje da li će ostati predsednik DPS-a nakon vanrednog kongresa, kratko je odgovorio "otom, potom", prenele su podgoričke Vijesti.

Parlament o novoj vladi glasa u petak

Stranke parlamentarne većine najavile su da će, iako se ne slažu u potpunosti sa načinom i predlogom članova nove vlade, podržati izbor Krivokapića.

Očekuje se da će parlament o novoj vladi glasati u petak, a ne isključuje se mogućnost da to bude i ranije.

Za održavanje sednice, inače, vlada veliko interesovanje medija, čije ekipe su okupljene u skupštinskom domu.

Nakon parlamentarnih izbora, održanih u Crnoj Gori 30. avgusta, prvi put nakon tri decenije parlamentarnu većinu su formirale do tada opozicione partije okupljene oko tri izborne liste - Za budućnost Crne Gore, koju je predvodio Krivokapić, Mir je naša nacija, na čijem čelu je bio Bečić i Crno na bijelo sa liderom URA Dritanom Abazovićem.

Skupština Crne Gore ima 81 poslanika, a tri koalicije su formirale većinu od 41 poslanika.

Zbog komplikovane epidemiološke situacije sa korona virusom, poslanici će moći prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma da glasaju onlajn.

Krivokapić je ranije obelodanio da je predložio Dritana Abazovića za potpredsednika vlade i on je ujedno jedini aktivni političar u vladi, a kandidati za ministre su: ministarka odbrane Olivera Injac, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, ministar spoljnih poslova Ðorđe Radulović, ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, ministar zdravlja Jelena Borovinić Bojović i ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Za ministra kapitalnih investicija predložen je Mladen Bojanić, javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, ekologije urbanizma i prostornog planiranja Ratko Mitrović, poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović i ministar pravde i manjinskih prava Vladimir Leposavić.

Prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma mandatar je tri dana ranije dostavio Skupštini ekspoze, kji je prethodno predstavio javnosti.

Ekspoze mandatara na 51 strani predviđa čak 25 prioriteta buduće vlade, među kojima je borba protiv korupcije i kriminala, pravda i ravnopravnost, dobrosusedski odnosi sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova javne potrošnje, stvaranje poverenja javnosti i potpuna transparentnost rada državne administracije.

Prioriteti su i mere ekonomskog oporavka i podrške privredi nakon pandemije korona virusa.

Krivokapić u ekspozeu konstatuje da se stanje koje njegova vlada zatiče u Crnoj Gori s pravom može nazvati svojevrsnim "državnim udarom".

"Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario ''spržene'' zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, poštenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava", naveo je Krivokapić.

Preispitaće, kako je ranije najavljeno, Zakon o slobodi verooispovesti, koji je isprovocirao višemesečne mirne proteste, odnosno litije.

Odluka bivše vlade o priznavanju kosovske nezavisnosti neće biti preispitivana.

"Naša nova vlada, pre nego što je i počela, dobila je niz atributa: ekspertska, reformska i tome slično, all ipak njena osnovna težnja je da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je građanin na prvom mestu i želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno - za prosperitet našeg drustva u celini", poručio je Krivokapić u ekspozeu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CRNA GORA BIRA VLADU U Podgorici danas sednica parlamenta, Krivokapić obrazlaže ekspoze pred poslanicima

Izvor: Blic, 02.Dec.2020

U Podgorici će danas biti održana sednica parlamenta na čijem dnevnom redu je izbor 42. crnogorske vlade, koju je predložio mandat Zdravko Krivokapić.

Nastavak na Blic...

Skupština Crne Gore počela raspravu o novoj vladi, u sali i Đukanović

Izvor: Danas, 02.Dec.2020

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić pročitao je danas u parlamentu program nove vlade i predstavio kandidate za ministre, a sednici je prisustvovao i crnogorski predsednik Milo Đukanović.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.