Kraj kampanje u Hrvatskoj, od ponoći predizborna tišina

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj kampanje u Hrvatskoj, od ponoći predizborna tišina

U ponoć u Hrvatskoj počinje izborna tišina pred šeste predsedničke izbore. U trci je 11 kandidata, a predizborne ankete, najviše šanse za drugi krug daju dosadašnjoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću i nezavisnom kandidatu Miroslavu Škori. Analitičari primećuju da su ove godine kandidati gotovo zaobilazili temu Srbije i Srba, ali ne potpuno. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kupce na hrvatskim kioscima sutra će sačekati drugačije naslovne strane i unutrašnjost dnevnih novina. Kratak predizborni predah za birače, ali i predsedničke kandidate.

Među njih 11, nema onih sa podrškom stranke i organizacije koja u Hrvatskoj zastupa Srbe. Umesto toga, okrenuli su se promociji ćirilice. Imena vodećih kandidata i njihove slogane oglasili su na ćirilici.
Dve nedelje od postavljanja jedan od plakata iscepan je baš na mestima gde je logo SNV i naziv njihove kampanje "Da se bolje razumijemo". Slična je sudbina gotovo svih 25 plakata, koliko je postavljeno u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Nažalost, dokaz da u Hrvatskoj o ćirilici i dalje nema razumevanja, odnosno razumjevanja – što je donekle pokazala i predizborna kampanja.
"Izazvali smo reakcije, mislim da su one bile uglavnom pozitivne, da su prevladale pozitivne, ali nažalost desilo se i to da su, ako ne svi, onda većina naših plakata išarani porukama mržnje", kaže Boris Milošević, predsednik Srpskog narodnog vijeća.
O pravima srpske manjine, gotovo se nije govorilo na predizbornim skupovima. Sve do jedinog sučeljavanja na hrvatskom javnom servisu. 
"Moj dobar prijatelj je Peđa Mišić – hrvatski vojnik srpske nacionalnosti – kada on bude rekao da se postave ćirilične ploče, ja ću ga podignuti i neka je stavi. Do tada, ne", rekao je Miroslav Škoro, nezavisni predsednički kandidat. 
"Ja često navodim primer svojih studenata koje pitam – koliko vas je protiv ćirilice, mnogi su protiv, a onda kada ih pitam da li slušate srpski turbo-folk, onda kažu da svi slušaju, a ja opet pitam – znate li na kojem pismu su napisane te pesme – onda nastane muk", kaže Hrvoje Klasić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Muka nije bilo kada su kanidate pitali da li bi blokirali Srbiju na putu ka EU.
"Pitanje je vrlo pojednostavljeno, a odgovor je ne", rekao je Milanović, kandidat SDP-a.
"Apsolutno ću insistirati na pronalasku nestalih pre nego što Srbija uđe u EU", rekla je Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja HDZ-a.
Nikad manje Srba i Srbije u kampanji  Ipak, oni koji su kampanju pomno pratili u prethodnih 16 dana, primećuju da – kao što je nikad manje predizbornih plakata u centru Zagreba, nikad manje Srba i Srbije u kampanji. Koliko ohrabruje, toliko retki istupi brinu.
"Tako je bilo poruka da bi trebalo zabraniti SDSS, prekopati Jasenovac, da NDH nije bila samo fašistička država, da bi trebalo pomilovati određene ratne zločince koji su počinili zločine nad Srbima. Svakako mislim da to ne treba tumačiti previše, da to nisu dobronamerne poruke", rekao je Milošević.
Prednjačio je u njima Miroslav Škoro – jedan od troje favorita. Pevač je, bivši HDZ-ovac, a obraća se ekstremnijim biračima od onih koji podržavaju umereno desnu Kolindu Grabar Kitarović.
"Posebno ekstremna nema što ponuditi, oni ne govore o poreskoj politici, obrazovnoj, nego idu na nekakve rane iz prošlosti i to su mobilizacijaski momenti na kojima oni zarađuju poene", kaže Hrvoje Klasić.
Koliko je desnica uspela ili se Hrvatska okrenula budućnosti, birači će dati odgovor u nedelju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U ponoć počinje izborna tišina u Hrvatskoj

Izvor: Danas, 20.Dec.2019

U ponoć u Hrvatskoj počinje izborna tišina pred šeste predsedničke izbore, u trci je 11 kandidata, a predizborne ankete, najviše šanse za drugi krug daju dosadašnjoj predsednici Kolindi Grabar Kitarović, bivšem premijeru Zoranu Milanoviću i nezavisnom kandidatu Miroslavu Škori.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.