Kraj Vlade, 11. maja izbori

Izvor: Blic, 08.Mar.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Vlade, 11. maja izbori

Vlada Srbije juče je i praktično pala, a novi parlamentarni izbori biće održani 11. maja zajedno sa lokalnim i pokrajinskim. Vanredne parlamentarne izbore juče je predložio premijer Vojislav Koštunica na konferenciji za novinare, i to nakon dugih i teških pregovora kako sa Demokratskom strankom, tako i sa radikalima.



- Vlada Srbije ne funkcioniše i zato ću uputiti predlog predsedniku >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije da raspiše vanredne izbore za 11. maj, izjavio je juče premijer Vojislav Koštunica. Na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi, Koštunica je rekao da vlada nema jedinstvenu politiku oko suštinskog pitanja - Kosova i Metohije u sastavu Srbije.

- Sve stranke u Srbiji imaju jedinstven stav o EU - sve hoće u EU, ali su razlike - da li sa Kosovom ili bez njega. Ako vlada nema jedinstvenu politiku, ne može da funkcioniše, to je kraj vlade i vraćamo mandat narodu - rekao je Koštunica. On je najavio da će Vlada na sednici 10. marta utvrditi obrazložen predlog predsedniku Srbije da raspusti skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore za 11. maj, za kada su raspisani i pokrajinski i lokalni izbori.



Pregovori sa radikalima


Koštunica je potvrdio da su s tom odlukom upoznati koalicioni partner iz vlade - Demokratska stranka, i najveća opoziciona partija - Srpska radikalna stranka.

Iako i premijer i čelnici SRS demantuju da je bilo pregovora o zajedničkom formiranju vlade, prema saznanjima „Blica nedelje", još juče tokom dana izglednije je bilo da će Koštunica na konferenciji za novinare zatražiti rekonstrukciju Vlade i podršku radikala za to. Tokom dana u taborima DS i G17 plus, Koštuničinih koalicionih partnera, vladala je zabrinutost jer se očekivao drugačiji rasplet.

- Po svemu sudeći, radikali su u poslednjem trenutku odustali od podrške Koštuničinoj manjinskoj vladi jer su suviše veliki igrači da bi došli na vlast na mala vrata - tvrdi sagovornik „Blica nedelje" iz Vlade. Prema njegovim rečima, Koštunica je planirao smenu Olivera Dulića u četvrtak, ali čak i u tom slučaju, po Ustavu, o smeni ministara i rekonstrukciji Vlade ne bi moglo da se raspravlja na toj sednici, već na novoj, na koju bi moglo da se čeka do juna.

- Tako se Koštunica našao u pat poziciji, u manjini u Vladi, sa predsednicima države i parlamenta iz redova DS, i shvatio je da tu partiju šaha ne može da dobije - tvrdi naš sagovornik.

On ističe da je DS više odgovaralo da parlamentarni izbori budu održani na jesen, tačnije, u septembru, ali je Koštunica očito rešio da im nanese" mali udarac", računajući pri tome da će njegova DSS bolje proći na lokalnim izborima ako istovremeno budu i parlamentarni.

Da je u Koštuničinom taboru bilo i drugih opcija osim izbora, potvrđuje i Rasim Ljajić, lider SDP i ministar za rad i socijalnu politiku.

- Sasvim sigurno su i druge opcije bile u igri i pošto one nisu dale rezultate, Koštunica je odlučio da ide na izbore - kaže Ljajić. On ističe da je ovo jedino i najbolje rešenje i tvrdi da će izbori biti referendum za i protiv EU.



Prihvatljivo za DS


Predlog premijera da 11. maja zajedno sa lokalnim i pokrajinskim budu održani i vanredni parlamentarni izbori ujedinio je stranke iz Vlade i opozicije u oceni da se radi o dobroj odluci.

- To je dobra odluka za Srbiju i prihvatljiva za DS - kaže za „Blic nedelje" Dragoljub Mićunović, predsednik Političkog saveta demokrata. Koštunica je napravio korektan potez i razrešio je vrlo mučnu situaciju - kaže Mićunović. On ističe da je za državu najjeftinije da svi izbori budu održani istovremeno 11. maja.

- DS je odoleo svim pritiscima i ostao dosledan politici pridruživanja EU. Rekli smo da nećemo odustati od toga, onemogućili smo zaustavljanje razvoja zemlje i verujem da će građani to prepoznati - tvrdi Mićunović.

I za stranku G17 plus odluka o izborima je prihvatljiva i dobra.

- Ovo je dobar dan za Srbiju i dobra odluka za nas. G17 će glasati za raspuštanje Skupštine i nove izbore - kaže za „Blic nedelje" Mlađan Dinkić, lider G17. On ističe da je Koštunica povukao častan i demokratski potez.

- Izbori na svim nivoima najbolji su način za izlazak iz krize. Sve ostalo bi bilo mrcvarenje i gubljenje vremena. Ni meni ni G17 plus nije stalo da budemo u vladi koja vodi u samoizolaciju, već do jake Srbije i njen budućnosti. Zato je najpoštenije da građani na izborima kažu ko i kuda treba da ih vodi, a ja sam ubeđen da će to biti proevropske snage - tvrdi Dinkić. On ističe da je i termin za izbore dobar jer je dva meseca kampanje sasvim dovoljno.

- Vlada će do izbora funkcionisati, ali neće moći da se donose zakoni, zbog čega je bolje da se na izbore ide što pre - tvrdi on.

Iz stranke Koštuničinog koalicionog partnera Nove Srbije poručuju da je odluka o izborima bila očekivana.

- DS očigledno nije imao sluha i želje da se prevaziđe kriza, zbog čega je premijer vratio mandat. Poslednja sednica Vlade je bila prva na kojoj su odluke donete preglasavanjem, pa je ovo bio jedini način da se to reši - kaže Dubravka Filipovska, potpredsednica Nove Srbije. Ona ističe da je narodnjačka koalicija „jedinstvenija nego ikad" i poručuje da će zajedno nastupiti na predstojećim izborima.

Generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić poručuje da je ova stranka spremna za izbore.

- Kad god imate agoniju vlasti, bolje je to rešiti izborima - kaže on, tvrdeći da SRS nije pregovarala sa Koštunicom o podršci njegovoj manjinskoj vladi ili o ulasku u tu vladu.

I u LDP smatraju da je u uslovima očiglednog raspada Vlade dobro što se ide na izbore.

- Dobro je što se nije išlo na nekakvu rekonstrukciju vlade sa SRS. Dobro je što se odlučilo za legitiman put - kaže Vesna Pešić, predsednica Političkog saveta LDP. Ona napominje da pošto „radikali nisu bili raspoloženi da uđu na mala vrata u vlast, srećom, imamo izbore".

- Očekujem da će na izborima 11. maja pobediti proevropske snage i da će građani jasno poručiti da žele u EU - kaže Pešićeva.

Uključite se u diskusiju na ovu temu na našem forumu:

http://www.blic.co.yu/forum/index.php?topic=1617.0

Najbolji način za rešenje krize

Odluka o padu Vlade Srbije je najbolje i najracionalnije rešenje za izlazak iz krize u koju je vlada zapala - ocenili su politički analitičari Dušan Pavlović i Slobodan Antonić. Pavlović je u izjavi za RTS pohvalio premijera zbog odlučnosti da se problem koji trenutno razjeda zemlju reši na izborima. Slobodan Antonić je rekao da očekuje da će Demokratska stranka prihvatiti Koštuničnin predlog, jer se „oni ne boje izbora".

Dačić i Marković: Loša odluka

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić jedini smatra da je odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora loša jer će Srbija ostati bez najvažnijih državnih institucija u vreme najveće borbe za odbranu Kosova i Metohije.

I predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma smatra da izbori neće ništa novo doneti osim što će neke stranke da dobiju par više, a neke par manje poslanika. A dok se stranke u Srbiji budu svađale tokom kampanje, Albanci će lobirati kod zemalja u svetu da ih priznaju - rekao je on.

Strani mediji

Evropski mediji juče su preneli vest da je Koštunica najavio ostavku i kraj Vlade i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jer je došao u sukob s partnerima zbog politike prema Evropskoj uniji i Kosovu. Rojters i evropska TV mreža „Juronjuz" naveli su da je Koštunica posredno optužio svoje partnere u Vladi da žele da odustanu od odbrane suvereniteta Srbije nad Kosovom. Zvaničnici u Savetu ministara Evropske unije i Evropskoj komisiji nisu hteli agenciji Beta da daju komentare na Koštuničine izjave, jer bi, kako su rekli, to značilo da se EU upliće ili daje ocene o unutrašnjopolitičkim zbivanjima zemlje koja nije ni članica EU. Ukazali su, međutim, na to da će se u ponedeljak, u Briselu, razvojem u Srbiji, isto kao i na Kosovu, svakako pozabaviti šefovi diplomatija evropske dvadesetsedmorice.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.