Kosovski izbori, preko Brisela do Štrpca

Izvor: RTS, 03.Okt.2013, 19:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski izbori, preko Brisela do Štrpca

Brisel brzo reagovao na nove tenzije u odnosima Beograda i Prištine. Dačić i Tači u ponedeljak sa Eštonovom. Priština odmah ublažila retoriku - nema zabrane poseta srpskim zvaničnicima. Amerika bez komentara.

Umesto da u petak putuje u Štrpce, premijer Srbije Ivica Dačić će u ponedeljak u Brisel. Vanredni sastanak sa Hašimom Tačijem zakazala je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Priština reterirala posle oštrih najava zabrane poseta srpskim zvaničnicima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Početak izborne kampanje na Kosovu u senci je problema sa lokalnim izborima. Najava prištinskih vlasti da će zabraniti ulazak zvaničnicima Srbije - dobija kontradiktorna obrazloženja.

Jedno je da se ne zabranjuje ulazak svima, već da je to urađeno samo jednom i to Ivici Dačiću. Drugo da ta odluka i ne postoji.

Brisel je sazvao hitan sastanak dvojice premijera.

"Analiziraće napredak u sprovođenju dogovora iz dijaloga uoči izbora 3. novembra", rekla je Maja Kocijančič, portparol Ketrin Ešton.

Brisel je za sada bez komentara na odluke Prištine i reakcije Beograda. Poručuju u kontaktu su sa obe strane i prate događaje. Sa kojom porukom će ići u prestonicu evropske administracije premijer ne otkriva.

Ivica Dačić, za portal Telegraf ocenjuje da će zabrana uticati na dalje razgovore

"Srbija će znati koje će poteze vući i kako da reaguje i sve ovo će znatno uticati na pregovarački proces Beograda i Prištine u Briselu", naveo je Dačić.

Beograd je hteo odnose poverenja , a dobio je pitanje regularnosti izbora - u Strazburu konstatuje predsednik države. Tomislav Nikolić ipak, podvlači da su vlasti Srbije opredeljene za dijalog.

"Beograd će pokušati u saradnji sa EU da ovu odluku institucija iz Prištine promeni, a ukoliko ne bude promenjana onda ćemo naravno razgovarati da vidimo da li mi treba da učestvujemo u nečemu što bi potpuno samostalno sprovodila administracija iz Prištine i da li možete da održite izbore bez ikakve kmapnje", poručio je predsednik Nikolić.

Prištinski zvaničnici su veći deo dana uveravali javnost da je odluka o zabrani poseta srpskim zvaničnicima tokom predizborne kampanje konačna. Ipak, tokom poslepodneva kosovska ministarka za evropske integracije, Vljora Čitaku na Tviteru je objavila da je došlo do nesporazuma.

"Došlo je do zabune. Nema zabrane za dolazak srpskih zvaničnika na Kosovo. Samo Dačiću smo rekli NE. To je sve", navela je kosovska ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku na svom Tviter nalogu. 

Pomoćnik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Selimi rekao je za RTS da je slučaj da taj specifičan zahtev nije potvrđen i nije uopšte potvrđen od strane ministarstva pravde.

Na pitanje šta bi bilo ako bi Aleksandar Vučić hteo da dođe, Selimi kaže da zavisi od razloga i zahteva i da ne može da presuđuje o zahtevu koji nije poslat.

Na konstataciju da ako bude želeo da učetvuje na nekom partijskom skupu, Selimi kaže da je to domen ministarstva pravde.

"Verujem da nije ni logično niti pravno normalno da bude partijskih skupova gde zvaničnici susednih zemalja učestvuju", naveo je Selimi.

Deo analitičara sa Kosova ne slaže se sa odlukom matične vlade

„U vremenu kad su svi opredeljeni za otvorenost i integracije, saradnju, mislim da je nelogično zabranjivati bilo šta pa i dolazak ili odlazak funkcionera" rekao je analitičarBehljuj Bećaj.

Iz Prištine stižu i optužbe na adresu ministra Aleksandra Vulina. Potpredsednik kosovske skupštine tvrdi da je Vulin poslednjim nastupima i izjavama isprovocirao tamošnju vladu da donese odluku o zabrani.

Ministar negira optužbe i ponavlja da nema ničeg spornog u njegovom pozivu da se glasa za listu "Srpska".

Sjedinjene Američke Države nisu želele preterano da komentarišu nove tenzije na Kosovu, navodeći da Vašington očekuje da obe strane da sprovedu do sada postignute dogovore.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.